De sluiting van de fabriek in Brussel beïnvloedt de winst van Audi


Key Takeaways

  • De operationele winst van Audi daalde tot 3,9 miljard euro door de sluitingskosten van de fabriek in Brussel.
  • Het sociale plan voor werknemers die door de sluiting getroffen worden, kostte ongeveer 1,6 miljard euro.
  • Minister van Defensie Theo Francken wil de locatie omvormen tot een productiefaciliteit voor defensie, wat mogelijk 2.000 tot 3.000 banen oplevert.

De sluiting van de Audi-fabriek in Vorst had vorig jaar een aanzienlijke invloed op de financiële prestaties van het bedrijf. De operationale bedrijfswinst van Audi voor 2024 daalde tot 3,9 miljard euro, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 6,28 miljard euro van het jaar daarvoor. Dat schrijft Belga. CFO Jürgen Rittersberger schreef de daling voornamelijk toe aan de sluitingskosten van de fabriek in Brussel.

Moeilijke beslissing

Deze kosten, geschat op ongeveer 1,6 miljard euro, dekken grotendeels het sociaal plan voor getroffen werknemers. Vóór de sluiting had de fabriek ongeveer 3.000 mensen in dienst. De beslissing om de fabriek te sluiten, die alleen de Audi Q8 e-tron produceerde, kwam door de beperkte vraag naar dat specifieke model.

Rittersberger erkende dat de beslissing moeilijk was, maar benadrukte dat de marktomstandigheden en de vraag naar de Q8 e-tron de sluiting onvermijdelijk maakten.

Productiefaciliteit voor defensie

Audi, de Belgische regering en de lokale autoriteiten zijn in gesprek over het toekomstige gebruik van de site in Brussel. Minister van Defensie Theo Francken heeft zijn interesse geuit om de site om te vormen tot een productiefaciliteit voor defensie.

Francken bezocht onlangs de fabriek met vertegenwoordigers van defensiebedrijven en werkgeversorganisaties om hen een overzicht van de site te geven. Men denkt nog na over het toekomstige gebruik van de locatie. Audi Brussels-woordvoerder Peter D’hoore bevestigde dat men verschillende scenario’s evalueert.

Francken verklaarde dat de fabriek zich niet zou bezighouden met munitieproductie, maar met andere defensiegerelateerde technologieën. Dit zou 2.000 tot 3.000 banen opleveren. De burgemeester van Vorst, Charles Spapens, uitte echter zijn bezorgdheid over het plan. Hij stelde dat de strategische ligging van de locatie het een belangrijk doelwit zou maken in geval van een aanval.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.