Belgen recupereren 57 miljoen euro roerende voorheffing op dividenden

De Belgen hebben in 2020 zo’n 57 miljoen euro aan roerende voorheffing op dividenden teruggevorderd via hun belastingaangifte, leert een onderzoek van De Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

De regering-Michel heeft in 2017 beslist dat de Belgen een deel van de roerende voorheffing die ze betalen op dividenden kunnen terugvorderen via hun belastingaangifte. In 2020 waren de dividenden tot 800 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Die vrijstelling verloopt weliswaar via de aangifte en wordt niet bij de bron ingehouden.

Uit de cijfers van De Tijd blijkt dat er vorig jaar 7,2 miljoen aangiftes werden ingediend. Bij 492.426 aangiftes (6,9 procent) was er een vraag om de roerende voorheffing op dividenden te recupereren. In totaal recupereerden die Belgische gezinnen 57,2 miljoen euro, of gemiddeld 116 euro per gezin.

Hoger bedrag dan in 2019

Dat bedrag ligt hoger dan in 2019, het eerste jaar waarin de Belgen gebruik konden maken van de recuperatie. Toen hebben in totaal 465.201 Belgische gezinnen de roerende voorheffing teruggevorderd. De staat heeft twee jaar geleden 41,9 miljoen euro aan roerende voorheffingen terugbetaald. Dat komt overeen met 90 euro per gezin.

Die toename is het gevolg van de verhoging van de belastingvrije drempel. In 2019 was per Belg 640 euro aan dividenden vrijgesteld van roerende voorheffing, in 2020 steeg dat naar 800 euro. Hou er overigens rekening mee dat voor gehuwde koppels dat bedrag twee keer zo hoog ligt.

De Tijd merkt op dat heel wat Belgen nog geen gebruikmaken van de mogelijkheid om via de belastingaangifte de roerende voorheffing terug te vorderen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor mensen met coöperatieve aandelen, waaronder Cera en CrelanCo. Tot 2017 waren dividenden van coöperatieve aandelen tot 190 euro automatisch vrijgesteld van roerende voorheffing. Sinds 2018 wordt ook voor die aandelen roerende voorheffing aan de bron afgehouden en moet de recuperatie via de belastingaangifte gebeuren.

(bzg)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20