Belgen nemen eindelijk verlofdagen op: 20 procent meer vakantie

Voor het eerst sinds de start van de crisis neemt de Belg terug meer wettelijke vakantiedagen op. Dat blijkt uit cijfers van de Employment Tracker van SD Worx.

Tussen juli 2019 en juli 2020 is er nauwelijks verschil in het aantal opgenomen vakantiedagen. Dat is een positieve evolutie, want tijdens de lockdownmaanden scheelde dat tot 30 procent.

Wachten tot de zomer

Bart Pollentier van SD Worx, zegt: ‘Zoals verwacht werden er wettelijke vakantiedagen, die in 2020 lang werden uitgesteld door de medewerkers, opgenomen. Het was een zware periode voor zij die wachtten op de zomervakantie om zich eindelijk te kunnen ontspannen. Van april tot juni zaten we fors onder de gemiddelden die we in voorgaande jaren hadden gezien.’

Ter vergelijking: in juni van dit jaar namen bedienden en arbeiders tot 22 procent minder vakantiedagen dan vorig jaar dezelfde tijd. Zeker tijdens de paasvakantie was het verschil opvallend: 32 procent minder opgenomen vakantiedagen dan anders. Dat wil zeggen dat er nog flink wat wettelijke vakantiedagen moeten worden opgenomen.

Moet u uw vakantiedagen opnemen?

Nochtans moet u uw vakantiedagen voor 31 december 2020 opnemen. Overdragen naar een later jaar kan misschien in individuele bedrijven, maar dat valt niet wettelijk af te dwingen.

Volgens een strikte toepassing van de wet kan een werknemer zelfs zijn of haar wettelijke vakantiedagen verliezen als hij of zij deze niet voor het einde van het jaar opneemt. Ook is het een werknemer verboden om af te zien van de jaarlijkse vakantie waar hij of zij recht op heeft. Bovendien kan de werkgever een administratieve boete krijgen als hij de wet overtreedt.

Bouwverlof

Vooral in de bouw wordt er op dit moment veel vakantie ingehaald. Dat is logisch, want veel bouwbedrijven liggen stil eind juli en dus gaan ook alle werknemers op vakantie.

Ook opvallend: het kort ziekteverzuim, dus minder dan een maand, was bijzonder laag in de voorbije maanden. Voor Covid-19 waren er dan wel wat pieken te zien, maar voor ander kortdurend ziekteverlof was er een duidelijke daling. Die speelt zich vooral af bij de bedienden, bij de arbeiders bleef het ziekteverlof zowat gelijk. In totaal gaat het om een half procent minder ziekteverlof dan normaal.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.