Steeds meer Vlaamse huizenjagers stappen af van de klassieke hypothecaire lening en kiezen voor een lening op maat. Dat blijkt uit een analyse van Peasy, een onafhankelijk platform dat onder meer woonkredieten vergelijkt en analyseert.
Key takeaways
- De kredietgevers wijken bij een op drie woonkredieten af van de klassieke formule met maandelijkse aflossingen. Dat blijkt uit een analyse van 2.139 woonkredieten.
- Er wordt daarbij vaak gekozen voor accordeonkredieten en crescendoleningen/groeileningen.
- “Die kredietformules helpen het meest om de maandlasten onder controle te houden”, zegt Peasy.
In het nieuws: De flexibele woonleningen zijn aan een opmars bezig.
- Peasy nam voor deze analyse 2.139 hypothecaire leningen die het platform dit jaar voor klanten heeft aangevraagd onder de loep. Die cijfers tonen aan dat dit jaar bij een op drie woonkredieten wordt afgeweken van de klassieke formule met maandelijkse aflossingen, tegenover een op vijf in 2020.
- “De klanten hebben steeds meer behoefte aan een krediet op maat, en dan vooral leningen waarvan de maandelijkse aflossing meegroeit met het inkomen of leningen die langer duren”, klinkt het. “Net geen twee op de drie leningen (65%) hebben een doorlooptijd van 25 jaar of meer. In 2020 was dat voor 55 procent van de verstrekte leningen het geval.”
Groei- en accordeonleningen helpen om maandlasten binnen de perken te houden
Details: Een diepere blik in de cijfers toont aan dat accordeonkredieten (40%) en crescendoleningen/groeileningen (28%) het meest in trek zijn. “Die kredietformules helpen het meest om de maandlasten onder controle te houden”, verduidelijkt Peasy. Het platform geeft wat extra duiding bij die flexibele leenopties.
- Accordeonkrediet: Bij dit type lening schommelt de rente, maar stijgt de maandlast niet meteen mee. In plaats daarvan wordt de looptijd van de lening verlengd.
- Groeilening (crescendolening): Bij deze formule begint de maandlast laag, wat ideaal is voor jonge alleenstaanden die nog niet aan de top van hun inkomen zitten. Naarmate hun loon stijgt, groeit ook de afbetaling mee. Een groeiend aantal banken biedt deze formule aan, wat bewijst dat de behoefte reëel is.
- Langere looptijden: Steeds meer banken laten toe om over een langere periode terug te betalen – tot 30 jaar, en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot 40 jaar.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.