Belgen zeggen dat ze de energietransitie om financiële redenen niet kunnen volgen

Belgen zeggen dat ze de energietransitie om financiële redenen niet kunnen volgen
Zonnepanelen – Getty Images

De consumentenorganisatie Testaankoop publiceerde woensdag de resultaten van een enquête over hoe de Belgen aankijken tegen de energietransitie. De conclusie: ze vinden het te duur.

In het nieuws: Testaankoop peilde bij meer dan duizend Belgische consumenten naar hun mening over de energietransitie. Sommige resultaten zijn verrassend.

Allereerst: Niet iedereen weet wat er bedoeld wordt met de groene transitie.

  • In haar enquête vroeg de consumentenorganisatie respondenten of ze bekend waren met de term energietransitie.
  • Uit de antwoorden bleek dat die vraag zeer relevant was: 28 procent van de ondervraagden zei “van de term te hebben gehoord zonder de betekenis ervan te begrijpen” en 33 procent “had er nog nooit van gehoord”.
  • Meer dan de helft van de Belgen begrijpt dit concept niet, hoewel politici (en anderen) het er elke dag over hebben.
  • Een kwart van de ondervraagden zei dat ze “niet bezorgd” waren over deze kwestie.

Van energieverslindende woningen tot onbetaalbare renovatie

Verder: Belgen leven in energieverslindende woningen, maar ze beseffen dat niet echt.

  • Ondanks hun negatieve impact op het milieu gebruikt 77 procent van de Belgische gezinnen aardgas of stookolie om hun huis te verwarmen.
  • Bovendien wonen de Belgen in vervallen en slecht geïsoleerde woningen. Slechts 12 procent van de respondenten zegt dat hun woning “zeer goed geïsoleerd” is.
  • Paradoxaal genoeg weten ze wel dat hun huis niet goed geïsoleerd is, maar slechts weinigen kunnen dit “officieel” bevestigen: 86 procent van de ondervraagden weet niet wat de energiescore van hun huis of appartement is.

We halen ook even een verontrustende studie aan die Immoweb enkele dagen geleden publiceerde: 28 procent van de Belgische woningen zijn energievreters. De cijfers zijn nog slechter in Wallonië en Brussel, waar respectievelijk 30,2 en 40,3 procent van de woningen een EPC-score F of G heeft.

Wat er speelt: De energietransitie is duur.

  • 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze hun woning niet energiezuiniger maken omdat zo’n ingreep te duur is. 3 procent zegt dat het hen niets kan schelen.
  • De Belgen zouden dus klaar (of zelfs bereid) zijn om de energietransitie te omarmen, maar ze hebben er gewoon de middelen niet voor. Dus wat betekent “de middelen hebben”?
    • De helft van de respondenten zegt niet meer te willen betalen voor groenere oplossingen.
    • Eén op de drie is bereid om 10 procent meer te betalen. Slechts 16 procent is bereid om meer dan 10 procent extra te betalen.

Een recente studie van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) toont aan dat de Belgen meer schulden aangaan dan ooit om gelijke tred te houden met de energietransitie. De totale waarde van de groene leningen die in de eerste helft van 2023 werden toegekend, bedroeg 547.894.000 euro. Dat is 34,2 procent meer dan een jaar geleden.

Politici worden opgeroepen om de energietransitie betaalbaarder te maken

De oplossing: Uit de rondvraag van Testaankoop blijkt ook dat de Belgen verwachten dat de beleidsmakers maatregelen nemen om de energietransitie betaalbaar te maken. Een (grote) meerderheid van de respondenten is van de volgende zaken overtuigd:

  • De overheid moet duidelijker zijn over het aanvragen van subsidies. En deze subsidies zouden sowieso niet hoog genoeg zijn.
  • Energie-efficiëntere oplossingen kunnen alleen worden gerealiseerd als de prijs niet hoger is dan die van conventionele oplossingen.
  • De energietransitie zal de sociale ongelijkheid vergroten.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.