Ondanks stijgende rente sluiten we meer consumentenkredieten af

Net zoals bij de hypothecaire leningen is het prijskaartje van de consumentenkredieten gestegen door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Toch hebben we tijdens de eerste helft van dit jaar meer leningen afgesloten, leren de cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Waarom is dit belangrijk?

De ECB verhoogt de rente om de inflatie naar beneden te krijgen. En dat heeft een niet te onderschatten impact op onze financiën: sparen wordt aantrekkelijker, maar lenen duurder. Het is de bedoeling om zo minder geld naar de economie te laten stromen, met minder forse prijsstijgingen (of zelfs prijsdalingen) als gevolg.

In het nieuws: Het aantal toegekende consumentenkredieten is in de eerste helft van dit jaar met 9,7 procent gestegen tot 393.900.

  • In totaal hebben de banken zo 5 miljard euro uitgeleend aan particulieren, wat 10,2 procent meer is dan vorig jaar.

Groene leningen zijn zeer populair

Opmerkelijk: De toename van het aantal consumentenkredieten springt in het oog, omdat lenen duurder is geworden door de hogere ECB-rentes. De BVK meldde onlangs nog dat daardoor het aantal vragen voor

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer