Volgens een studie van SD Worx behoren de Belgen tot de Europeanen die het meest tevreden zijn over de werk-privébalans. “Werk maakt gelukkig”, zegt de HR-dienstverlener.
Belgen behoren tot de Europeanen die het meest tevreden zijn over de werk-privébalans

Waarom is dit belangrijk?
De pandemie heeft een grote verschuiving teweeggebracht in de perceptie van hoeveel plezier mensen in hun leven zouden moeten hebben, en bij uitbreiding in het belang dat ze hechten aan voldoening op het werk. Dit was vooral merkbaar in de Verenigde Staten, maar ook Europa ontkwam er niet aan: veel werknemers realiseerden zich dat ze hun baan niet leuk vonden en aarzelden niet om ontslag te nemen. Als gevolg daarvan moesten bedrijven aantrekkelijker worden.In het nieuws: Over het algemeen zijn de Belgen tevreden over hun werkleven.
- Volgens een studie van SD Worx behoren de Belgen bij de Europeanen die het meest tevreden zijn met hun werk.
- Hetzelfde geldt voor de tevredenheid over de werk-privébalans.
De details: Aan het onderzoek namen meer dan 16.000 werknemers in 16 Europese landen deel.
- Op de vraag “Ben je tevreden met jouw job?” antwoordde 66 procent van de Belgische respondenten ja. Slechts 10,5 procent zei nee.
- De Noren (71,5 procent) zijn het meest tevreden met hun job.
- De Denen (67,6 procent), de Zwitsers (67,6 procent) en de Nederlanders (67 procent) scoorden iets hoger dan de Belgen, die op de vijfde plaats staan.
- Onderaan de ranglijst staan de Italianen (53,2 procent) en de Kroaten (53,5 procent).
- Voor de tweede vraag scoren de Belgen zelfs nog beter. Het gaat over de tevredenheid over het evenwicht tussen werk en privéleven.
- 52,8 procent van de Belgische respondenten is tevreden met de situatie. Alleen de Finnen waren nog enthousiaster (53,5 procent).
- De Kroaten zijn opnieuw het minst gelukkig (36,1 procent).
Naar meer flexibele werktijden?
De context: De vierdaagse werkweek en het recht om te deconnectie.
- Onlangs werden een aantal nieuwe maatregelen ingevoerd om het welzijn van de Belgen op het werk te verbeteren.
- In het bijzonder is er de vierdaagse werkweek, die, hoewel de werktijd er niet door vermindert, de mogelijkheid biedt om, als de omstandigheden het toelaten, de werktijd te verdelen over vier in plaats van vijf dagen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een weekend uitbreiden tot drie dagen.
- Op 1 april van dit jaar werd het recht om deconnectie ook verplicht voor bedrijven met minstens 20 werknemers. Dit betekent dat, tenzij het absoluut noodzakelijk is, werkgevers hun werknemers niet kunnen verplichten om te reageren op verzoeken (e-mails, WhatsApp, telefoontjes, enz.) buiten de werkuren.
- “Hoewel deze maatregelen bemoedigend zijn, volstaan ze niet,” zegt Katleen Jacobs, consultant bij SD Worx.
- “De zoektocht naar een goed evenwicht tussen werk en privé is bijzonder moeilijk en waarschijnlijk nooit af. Eén op vijf Belgen stelde immers dat dit beter kan. We blijven evalueren waar verbeteringen mogelijk zijn”, voegt ze eraan toe. “Zo voerde de wetgever het recht op deconnectie in, maar het zijn werkgevers die dit verder uitwerken en faciliteren door bijvoorbeeld goede afspraken over de verwachtingen en meer soepele werkuren.”
(ns)