De fiets is steeds populairder, als vervoersmiddel en als hobby. Dat valt ook te zien aan hoe de Belg zijn ecocheques spendeert.
Wat kan u doen met ecocheques? Fietsen kopen, zo blijkt. De Belg spendeerde dit jaar maar liefst 25 procent meer ecocheques aan een tweewieler dan het jaar ervoor. Een deel van de oorzaak is natuurlijk de coronacrisis, die ons minder het openbaar vervoer doet nemen. Anderzijds zoeken mensen ook naar een groenere manier om zich te verplaatsen.
Met de fiets op pad
Het gaat meteen ook om een aardig bedrag: op drie maanden tijd ging er voor 5,8 miljoen euro aan ecocheques over de toonbank bij de fietsenwinkels. Dat is 1,2 miljoen euro meer dan dezelde periode vorig jaar.
Volgens onderzoek van dataspecialist Bisnode zoekt een kwart van de Belgen een nieuwe manier om zich te verplaatsen. Van die 25 procent gaat bijna de helft, een 40-tal procent, ook over tot de aanschaf van een fiets of step, elektrisch of manueel.
Aankoopgedrag aangepast
Meer dan de helft van de werknemers die ecocheques ontvangen, geven aan dat ze door die cheques hun aankoopgedrag veranderd hebben. Ze zoeken daarbij milieubewustere keuzes. De ecocheques bereiken dus wel degelijk hun doel.
‘De mentaliteit bij heel wat Belgen veranderde tijdens de lockdown’, zegt Olivier Bouquet, voorzitter van Vouchers Issuers Association (VIA). ‘De fiets ging plots nadrukkelijker deel uitmaken van onze levens. Zowel om sportief of ontspannend te gebruiken in onze vrije tijd, maar ook als vervoermiddel. Beide opties zijn hoe dan ook een gunstig neveneffect van de coronacrisis.’
Een van de bestverkochte producten
‘De fikse stijging van het gebruiken van ecocheques voor een fiets of step bevestigt de positieve trend alleen maar. Daarmee wordt de groene impact ervan nog eens onderstreept. Fietsen waren vorig jaar al het op drie na meest gekochte product met ecocheques’, klinkt het ook nog. ‘We kunnen alleen maar toejuichen dat die verkoop stijgt want elke euro die met ecocheques wordt uitgegeven, leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 1 kilogram.’
Ecocheques bestaan sinds 2008 en na goed tien jaar krijgen 850.000 mensen ondertussen minstens één ecocheque per jaar. Per euro van een ecocheque wordt er gemiddeld een kilo CO2 uitgespaard.
Lees ook: