Pech voor wie nieuwe fiets wil kopen: basismodellen uitverkocht

De talrijke Belgen die voor het eerst sinds lang een nieuwe fiets willen kopen, zijn er vaak aan voor de moeite. De vraag naar de basismodellen is zo groot, dat de meeste fietswinkels al door hun voorraden heen zitten, meldt mobiliteitsfederatie Traxio.

Traxio stelt voor verscheidene fietstypes een opmerkelijk grote belangstelling vast voor de instapmodellen. ‘Dat doet ons vermoeden dat veel Belgen door de coronacrisis de fiets ontdekken of herontdekken’, zegt woordvoerder Filip Rylant. De vraag is zo groot dat veel basisversies van stadsfietsen, koersfietsen en mountainbikes simpelweg niet meer te krijgen zijn. Zelfs de webwinkel van grote speler Decathlon geeft voor een heleboel standaardmodellen ‘niet in voorraad’ als melding.

Geen grote leveringen meer

‘De basisreeksen zijn zo goed als uitverkocht’, bevestigt Rylant. ‘Omdat fietswinkels hun stock vooraf voor het hele jaar inslaan, is er niet meteen beterschap. De mensen zullen dus lang moeten wachten. Grote leveringen uit Azië zijn voor dit jaar niet meer mogelijk. Kleinere Belgische producenten komen in het najaar mogelijk met extra productie.’

Wie met de grote vakantie in zicht toch snel een nieuwe fiets wil, moet in veel gevallen dus noodgedwongen een duurder en meer gespecialiseerd model kopen. De tweedehandsmarkt kan ook een alternatief zijn. In België worden er doorgaans 450.000 nieuwe fietsen per jaar verkocht, waarvan intussen iets meer dan de helft elektrisch.

De grote vraag voor de fietswinkels, die tijdens de lockdown nog zware klappen kregen, is of de huidige overbevraging tijdelijk of structureel is. Rylant: ‘De coronacrisis heeft niet alleen geleid tot een toename van recreatief en sportief fietsen, maar ook tot een grotere vraag naar fietsen voor woon-werkverkeer. Een fiets is een geïndividualiseerd vervoersmiddel en wordt door sommige klanten gezien als een alternatief voor het openbaar vervoer, al was het maar voor een gedeelte van hun traject.’

Subsidie

In Wallonië denkt minister van Mobiliteit Philippe Henry (Ecolo) aan een premie van 200 tot 400 euro voor de aanschaf van een elektrische fiets. Bij de fietshandelaars is evenwel te horen dat zo’n subsidie op dit moment weinig opportuun is, aangezien het aanbod zo beperkt is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20