Belg moet in file blijven staan

Wie in België tracht files te ontwijken mag zich voortaan aan een GAS-boete van 55 euro verwachten.

Voor wie in België de weg op moet om de kost te verdienen zit er weinig anders op dan de ellenlange dagelijkse files te blijven trotseren. Automobilisten die alternatieve routes gebruiken die hen worden aangereikt door applicaties zoals Waze, Google Maps, etc. riskeren nu in verschillende gemeentes te worden beboet.

GAS-boete

Steeds meer landelijke dorpen en gemeentes in het binnenland raken geïrriteerd door het sluipverkeer dat zich vormt wanneer de autostrades naar dagelijkse gewoonte vast zitten. De VRT meldt dat de gemeente Kortenberg, tussen Leuven en Brussel, al begonnen is met automobilisten te beboeten. Op de drukste assen binnen de gemeente worden ANPR-camera’s geïnstalleerd die nummerplaten inlezen.

Automobilisten die niet in de gemeente wonen maar er regelmatig tijdens de spits worden gesignaleerd mogen zich aan GAS-boete van 55 euro verwachten. De Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) werd in 1999 door het parlement goedgekeurd en is een middel die een gemeente kan opleggen voor inbreuken op het gemeentereglement. De GAS-boete wil dus een instrument zijn om op lokaal niveau een antwoord te bieden aan de problematiek van openbare overlast.

Kortenberg, Steenokkerzele,…

Volgens Chris Taes, de burgemeester van Kortenberg, heeft de inzet van deze ANPR-camera’s het sluipverkeer al met de helft verminderd. Sinds ze in gebruik zijn genomen zijn al honderden boetes uitgeschreven. Het model brengt ook collega-burgemeesters op ideeën: Steenokkerzeele, ook nabij de E40, zal nog voor het einde van dit jaar gelijkaardige camera’s installeren.

Wie files wil vermijden wordt voortaan beboet. België wil dus wel degelijk het Europese koppeleton van filekampioenen blijven aanvoeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20