Belfius: ‘Belgische coronarecessie zal van heel korte duur zijn’

De grootbank Belfius ziet ons land in een recessie belanden, maar verwacht dat die niet lang zal duren. ‘Tegen de zomer is het virus waarschijnlijk onder controle, waardoor alles normaliseert in de tweede jaarhelft’, klinkt het.

De bank geeft in een persbericht haar visie op de economische impact van het coronavirus covid-19. Ze raamt de schade door gemiste toegevoegde waarde van reisbureaus, horeca en de kunstsector op 1 miljard euro of 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de belangrijkste maatstaf voor de economie van een land. Daarbovenop komen nog de bedrijfssluitingen. Heel wat bedrijven sloten de afgelopen dagen, al dan niet vrijwillig, de deuren.

Begrotingstekort

Belfius ziet een groter probleem in de industriële sector. ‘Toeleveringsproblemen uit China, en ondertussen ook de rest van Europa, veroorzaken een zware verstoring van de productieketens’, schrijft de bank. Ze verwacht een sterke impact, met technische werkloosheid en mogelijke faillissementen tot gevolg.

Ook de impact op het begrotingstekort zal niet min zijn, denkt Belfius. Door de grote technische werkloosheid, het uitstel van betalingen voor zelfstandigen en de steun aan bedrijven die moeten sluiten, zal het tekort minimaal op 3,5 procent van het bbp belanden, volgens het persbericht. Dat is boven de grens van 3 procent die de Europese Commissie toelaat. ‘Gelukkig knijpt Europa nu een oogje dicht voor ontspoorde begrotingen’, klinkt het.

Groei

De bank-verzekeraar verwacht dus een economische krimp in de eerste twee kwartalen van dit jaar, wat technisch gezien een recessie is, maar denkt dat die niet van lange duur zal zijn. Ze denkt dat covid-19 tegen de zomer onder controle is, waardoor alles weer op zijn plooit komt in de tweede jaarhelft, geholpen door monetaire maatregelen, de lage olieprijzen en een gedeeltelijke heropleving van uitgestelde productie en consumptie.

Voor het hele jaar voorziet Belfius een economische groei van 0,2 procent. Al waarschuwt de bank dat dat bij een lockdown, die op de plank ligt, nog naar beneden kan bijgesteld worden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.