Beleggen met slimme assistenten. De nieuwe trend?

Sinds de coronacrisis zijn veel meer Belgen gaan beleggen. De spaarboekjes brengen niet meer voldoende rente op om de inflatie of algemene prijsstijging te counteren. De dip op de beurzen bij de uitbraak van het coronavirus was voor velen hét moment voor actie.

Overweeg je ook wel om met je extra spaarcenten wat meer rendement te halen, maar vind je beleggen eerder moeilijk en lijkt het je heel veel tijd te kosten? Tegenwoordig bestaan er ook al slimme beleggingsassistenten die een groot deel van het werk uit jouw handen kunnen nemen…

Beleggen is complex, tijdrovend,… Of toch niet?

Volgens een bevraging die marktonderzoeksbureau iVox eind 2019 uitvoerde in opdracht van Bolero, maken bijna 7 op de 10 Belgen zich er zorgen over dat hun spaargeld niets opbrengt. Evenveel Belgen zijn akkoord dat beleggen meer opbrengt dan sparen. Toch blijft de stap voor velen te groot.

6 op de 10 Belgen zouden wel willen beleggen als het minder complex en tijdrovend zou zijn en ze een duidelijker beeld kunnen krijgen van wat het hen kan opbrengen in goede en minder goede tijden. Klinkt je dat vertrouwd in de oren? Dan kan de nieuwste trend in het beleggingslandschap misschien wel iets voor jou zijn: de slimme beleggingsassistent of robo-adviseur.


Wat is robo-advies?

De eerste robo-adviseurs voor particuliere beleggers zagen zo’n 10 jaar geleden het licht. Net als alle grote technologietrends is robo-advies ontstaan in de Verenigde Staten. De primeur was weggelegd voor het Amerikaanse Betterment. In België staat robo-advies nog in zijn kinderschoenen, maar niet voor lang meer. Zo verwacht Roland Berger dat de Belgische robo-adviesmarkt tot 2023 met maar liefst 57% per jaar zal groeien.

Wat zijn robo-adviseurs?

Robo-adviseurs bieden een online platform dat gebruik maakt van slimme algoritmes om op een geautomatiseerde manier beleggingsportefeuilles te bouwen en op te volgen. De grote meerderheid van deze algoritmes is gebaseerd op de Modern Portfolio Theory van Nobelprijswinnaar Harry Markowitz.

Bijna alle robo-adviseurs werken op basis van ETF’s in hun portefeuille. Dat is niet onlogisch. ETF’s, in de volksmond ook wel trackers genoemd, zijn een goedkope manier om het risico goed te spreiden. Een ETF volgt of “trackt” als het ware een onderliggende index of een mandje van aandelen, obligaties,…. Ze zijn vlot verhandelbaar. En de lage transactiekosten zijn mooi meegenomen.

De ene robot is de andere niet

Ook Bolero, de online broker van KBC, lanceerde begin 2020 de slimme beleggingsassistent Matti. Hoe gaat Matti te werk?

  • Eerst zal Matti je beter leren kennen. Via een vragenlijst wordt er gepeild naar je kennis over ETF’s, je financiële situatie en je beleggingsdoelstellingen (je appetijt voor risico, je horizon,…). Zo wordt het portefeuilleprofiel bepaald.
  • Op basis van het portefeuilleprofiel en je persoonlijke voorkeuren stelt Matti je dan een gespreide portefeuille van trackers of Exchange Traded Funds (ETF’s) voor. Je kan onmiddellijk zien wat je dat kan opbrengen in verschillende beursscenario’s. Overtuigd? Dan kan je in die portefeuille investeren.
  • Maar daar stopt Matti’s werk niet. Matti monitort constant je portefeuille. Loopt het risico te hoog op of ben je juist opportuniteiten aan het missen? Dan krijg je een alert toegestuurd mét een voorstel voor een geoptimaliseerde portefeuille. Je beslist zelf of je Matti’s advies al dan niet volgt.

Al mogelijk vanaf 1.000 euro en je kan er op elk moment uitstappen

Robo-adviseurs willen beleggen een stuk laagdrempeliger maken. Daarom kan je Matti ook al aan het werk zetten vanaf 1.000 euro, een haalbaar bedrag om je eerste stappen op de beurs te zetten. En heb je je geld nodig, dan staat het nooit vast. Je kan op elk moment gedeeltelijk of volledig uitstappen.


Wil je meer weten over zo’n slimme beleggingsassistent? Probeer eens de simulatietool op www.boleromatti.be.

Meer