Beleggen in energie: interessantste bedrijven zijn “niet afhankelijk van olieprijs”

Beleggen in energie: interessantste bedrijven zijn “niet afhankelijk van olieprijs”
Oliepijplijn in het Perm-bekken — foto: Getty Images

De energiesector is al een tijdje het enige lichtpuntje in de donkere tijden op de aandelenmarkten. Toch zijn ook energieaandelen onlangs getroffen door een terugval, die grotendeels te wijten valt aan de recessievrees op de oliemarkt. Sommige energiebedrijven hoeven voor goede resultaten echter niet (of minder) te teren op verhoogde olieprijzen.

Waarom is dit belangrijk?

De energie-index van de Amerikaanse S&P bevindt zich nu op bearish terrein, met een daling van ongeveer 23 procent sinds het bereiken van een meerjarig hoogtepunt op 8 juni. Toch blijft de energiesector de enige die voor 2022 in het groen staat, met een winst van 27 procent.

In het huidige economische klimaat, dat gedomineerd wordt door torenhoge inflatie en toenemende recessiezorgen, zeggen deskundigen aan het zakenmedium CNBC dat energiebeleggers zich nu op één tak van de sector moeten richten: de midstream.

  • Midstream-energiebedrijven houden zich bezig met activiteiten op het gebied van energie-infrastructuur, zoals transport (pijpleidingen), opslag en verwerking. Ze vormen de schakel tussen energieproducerende bedrijven (upstream, bvb. exploratie- of boorbedrijven) en energieverbruikende bedrijven (downstream, bvb. raffinaderijen of nutsbedrijven).
  • In het bijzonder raden de experten pijpleidingbedrijven aan.
    • Deze zijn niet zo sterk afhankelijk van de grondstoffenprijzen als sectorgenoten die zich richten op upstream-activiteiten.
    • Ze krijgen een vergoeding voor de opslag en het vervoer van olie en aardgas, en worden meestal per volume betaald.
    • Omdat hun kasstroom dus op die tarieven gebaseerd is, worden ze afgeschermd van fluctuerende olieprijzen.
      • Daarbovenop: “Midstream-ondernemingen hebben vaak een monopoliepositie. Ligt er eenmaal een pijpleiding met voldoende capaciteit tussen een olieveld en een raffinaderij dan is het voor concurrenten weinig zinvol om met een alternatieve leiding te komen”, merkt beleggingshuis Morningstar op.

Hoge en veilige dividenden

“De pijpleidingen spelen in op het gebruik, en hebben dus een beperkte (zij het wisselende) rechtstreekse blootstelling aan verhoogde olie- en gasprijzen”, laat Jenny Harrington, CEO van Gilman Hill Asset Management, optekenen door CNBC.

“Van bedrijf tot bedrijf variëren hun blootstellingen een beetje”, voegt Harrington eraan toe. Uiteraard kan een vernietiging van de vraag door de verhoogde grondstoffenprijzen ook tot een beperkt gebruik van die pijpleidingen leiden, en dus tot lagere inkomsten. Toch zijn dividenden van dergelijke bedrijven gewoonlijk hoog en veilig, aldus Harrington. En in tegenstelling tot sommige upstream-spelers, zijn de dividenden die zij uitkeren meestal niet variabel.

Ook Rohan Reddy, onderzoeksdirecteur van Global X ETF’s, is gecharmeerd door deze subsector van energieaandelen. Volgens hem zullen pijpleidingbedrijven ook profiteren wanneer de productie in de Verenigde Staten toeneemt.

Twee bedrijven die Harrington bevallen zijn Kinder Morgan en Williams Companies.

  • Dat het eerste infrastructuurbedrijf opereert in het Perm-bekken, in de staten Texas en New Mexico, betekent dat het zich in het hart van een belangrijke Amerikaanse energiebron bevindt. Kinder Morgan brengt 6,5 procent op aan dividendrendement.
  • Williams Companies is een gelijkaardig infrastructuurbedrijf, met dat verschil dat het vooral in het Haynesville-bekken, in Arkansas, Louisiana en Texas, opereert. Het bedrijf haalt een rendement van 5,4 procent.

MLP’s

Sommige spelers in de sector, waaronder Enterprise Products Partners en Magellan Midstream Partners zijn master limited partnerships, of: MLP’s. Dat zijn beursgenoteerde vehikels die het midden houden tussen een aandeel en een obligatie. Ze noteren op de beurs zoals een aandeel, maar betalen vaste coupons uit zoals een obligatie. De Alerian MLP-ETF, een tracker die energie-infrastructuurbedrijven volgt, biedt beleggers een dividend van 8,3 procent.

  • Magellan Midstream Partners, Plains All American Pipeline, Shell Midstream Partners en Energy Transfer brengen allemaal meer dan 8 procent op.
  • Het rendement van Enterprise Products Partners staat op 7,6 procent.

MLP’s werden ooit als riskant beschouwd, maar de laatste tijd is het beeld veranderd, aldus nog Reddy. Hogere olieprijzen en gedisciplineerde productieplannen betekenen dat energiemaatschappijen cash in overvloed hebben. Met andere woorden: hun dividenden worden ondersteund.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.