Belastingvoordeel hypothecaire lening 2019

Wanneer je overgaat tot de aanschaf van een huis, kan het zijn dat je hiervoor een lening afsluit bij de bank of elders. Een dergelijke lening heet ook wel een hypothecaire lening en het is goed om weten dat het belastingvoordeel van een hypothecaire lening in 2019 kan oplopen tot interessante en aantrekkelijke hoogtes.

Dat voordeel van dergelijke woonlening kan je het recht geven op een prettige belastingvermindering, die per gebied anders kan uitpakken. Daarom is het van belang wanneer je je gaat buigen over het belastingvoordeel van een hypothecaire lening van 2019 in hoeverre dat voor jouw regio geldt. Zo is bekend dat in Vlaanderen het fiscale voordeel bij de aanschaf van een pand op kan lopen tot wel 40%, wat neer zou kunnen komen op een bedrag van bij de 1.000 euro op jaarbasis.

Belastingvoordeel hypothecaire lening 2019 in Vlaanderen

Dat het belastingvoordeel van een hypothecaire lening in 2019 in Vlaanderen op kan lopen tot wel 40% is op zijn zachtst gezegd aantrekkelijk te noemen. Zo kan je voor de aankoop van een huis op Vlaams grondgebied je recht op een woonbonus innen, wanneer je een hypothecaire lening afsluit. De woonbonus houdt in dat je allerhande kosten van je inkomen mag aftrekken, denk hierbij aan de kosten voor kapitaalaflossingen, interesten en de verzekering op het schuldsaldo. Voor de genoemde woonbonus geldt een vastgesteld bedrag van ruim 1.500 euro. Wanneer het enkel een eigen woning betreft, kan dat basisbedrag na een duur van tien jaar toenemen met 750 euro tot ruim 800 euro. Dat bedrag is afhankelijk van het aantal kinderen dat je in de kost moet voorzien. Net als een belastingvoordeel op een hypothecaire lening in 2019 per persoon inzetbaar is, is dat bij de woonbonus ook het geval. Wanneer je als stel de lening afsluit, heb je beiden voordeel van de belasting en de woonbonus.

Hoe voordelig is het belastingvoordeel

Bij het horen van het woord belastingvoordeel, gaan je oren allicht direct klapperen want wie wil er nou geen profijt maken bij de belastingen. En al helemaal als het gaat om een belastingvoordeel op een hypothecaire lening in 2019. Dat aangezien het leven in 2019 al duur genoeg is en je wel een voordeeltje zou kunnen gebruiken. Echter is het ook zo dat in 2019 alles snel en digitaal gaat, zo ook de huizenmarkt. Dus wanneer je een nieuw huis wilt aanschaffen, dien je vrij snel en zeker te zijn van je financiële mogelijkheden en je beslissing. Dat omdat het huizenaanbod veelal kleiner is dan de vraag en veel mensen in dezelfde categorieën en prijsklasse zoeken. Door de snelheid van de digitale wereld, krijg je sneller huizen te zien die te koop worden aangeboden en kan je gemakkelijker bekijken welke eventueel aan jouw wensen zouden kunnen voldoen. Weet wel dat jij niet de enige bent die het aanbod snel te zien krijgt. Het is van belang dat jij je daarom realiseert dat je snel moet bedenken hoe groot jouw interesse voor het betreffende pand is. Wanneer je over wilt gaan tot meedingen in een eventuele aanschaf dien je jezelf er bewust van te maken dat je bij een lening gebruik kan maken van een belastingvoordeel. Dat zou invloed kunnen hebben op je verdere financiële plaatje voor dat kalenderjaar .

Maximum van het voordeel snel in zicht

Aan de ene kant lijkt de term belastingvoordeel op een hypothecaire lening voor 2019 erg aanlokkelijk, laat je echter niet bij de neus nemen aangezien er zeker wel haken en ogen aanzitten. Zo zijn er waar voordelen zijn, ook zeker nadelen op het gebied van dat belastingvoordeel. Naast het feit dat je er per persoon gebruik van kan maken, heb je gezamenlijk al snel het plafond van het voordeel bereikt. Dat is jammerlijk te noemen, want zo profiteer je enerzijds wel en anderzijds niet. Aangezien je dus samen al gauw aan het maximum zit, is er maar een beperkt voordeel.

Andere zaken die mee kunnen wegen in het tot stand brengen van het voordeel, zijn onder andere het basisbedrag van de woonbonus. Daarnaast de verhoging die mogelijk tot stand komt door eigen bewoning en het aantal kinderen dat in het huishouden woonachtig is. Uitgegaan kan worden van een vermindering van 40% op Vlaamse grond, daardoor zou je op een belastingvoordeel van ruim 900 euro uitkomen. Dat bedrag is nog exclusief de betreffende gemeentebelasting van de gemeente waarin je woonachtig zal zijn.

Verzekering is een verplicht aspect

Wanneer je kans wilt maken op een belastingvoordeel van een hypothecaire lening in 2019, heb je te maken met een bank. Die bank kan uiteraard bepaalde eisen verbinden aan de te verstrekken lening, zoals bijvoorbeeld het afsluiten van de schuldsaldoverzekering. Dat kan je eigenlijk zien als een levensverzekering die als vangnet functioneert wanneer een van de twee ondertekenaars van de lening komt te overlijden. In veel gevallen is het dan voor de achterblijver niet mogelijk om het resterende bedrag voor de partner te betalen.

Dat aspect van het belastingvoordeel van een hypothecaire lening in 2019 is niet alleen een voordeel voor de bank, maar ook zeer zeker voor de afnemer.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20