Bel20 primus van de Europese klas dankzij KBC

De Europese beurzen zijn er niet in geslaagd om de rally van deze week aan te houden. De Eurostoxx50 moest vrijdag wat terrein prijsgeven. De Bel20 daarentegen kon, mede dankzij KBC, in de groene zone blijven.

De Europese beurzen lassen een pauze in na de rally van de afgelopen dagen. Na een stijging die vier dagen duurde moest de Eurostoxx50 vrijdag uiteindelijk een beetje terrein prijsgeven. De index verloor 0,4 procent. Desalniettemin eindigde de Europese index 4 procent hoger dan begin deze week. Die prestatie is onder meer te danken aan de toenemende interesse in waardeaandelen ten koste van techaandelen. Die laatste categorie heeft de afgelopen weken meermaals in de klappen gedeeld ten gevolge van een stijgende rente.

Strijd tegen de stijgende rente

Intussen hebben de bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) samengezeten en werd er beslist om in het tweede kwartaal meer obligaties te kopen via het pandemic emergency purchase programme (PEPP-programma). Op die manier hoopt de toezichthouder de rentestijgingen te temperen.

Volgende week is de Federal Reserve aan de beurt. Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft begin deze maand al aangegeven dat de Amerikaanse centrale bank geen plannen heeft om het beleid te wijzigen. ‘De Fed zal geduldig wachten tot de inflatie boven de 2 procent uitkomt’, klonk het toen.

KBC als sterkhouder van de Bel20

Hoe dan ook lijkt de angst voor de stijgende rentes weg te dijen. De Nasdaq sloot donderdag de beursdag 2,5 procent in de plus af. Vandaag heeft de techbeurs kort na het luiden van de openingsbel wel 1,4 procent moeten inleveren. De Dow Jones won 0,2 procent en de S&P500 ging 0,4 procent lager.

De Bel20 is er vrijdag in geslaagd om het hoofd boven water te houden. De Belgische sterindex deed er 0,5 procent bij. De stijging heeft de Bel20 in het bijzonder te danken aan KBC. De koers van de grootbank is vrijdag gestegen met 4,4 procent. Umicore was met een verlies van 2,4 procent de hekkensluiter van de index.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20