Beke gaat in tegen Veiligheidsraad: bezoek woonzorgcentra toch niet toegelaten

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke heeft, na bakken kritiek van de sector, besloten om de nieuwe richtlijn van de Nationale veiligheidsraad om 1 bezoeker per bewoner toch niet uit te voeren.

Alle bezoek in de Vlaamse woonzorgcentra en andere zorginstellingen blijft dan toch verboden, zo heeft Beke deze middag beslist. Gisteren besliste de Nationale Veiligheidsraad, blijkbaar eenzijdig, dat er vanaf vandaag onder strenge voorwaarden 1 persoon per bewoner op bezoek mocht komen bij bejaarden in woonzorgcentra. 

Meteen na de persconferentie waar premier Wilmès de beslissing aankondigde, steigerde de sector. De versoepeling was blijkbaar helemaal niet met hen doorgenomen. Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro riep gisteravond nog op om de maatregel niet toe te passen. Ook veel individuele directeurs en burgemeesters noemden de maatregel onrealistisch en onverantwoord. Ook uit wetenschappelijke en politieke hoek kwam er veel protest. 

De voornaamste bezorgdheid was dat het SARS-Cov-2-virus zo veel meer kans heeft om de meest kwetsbaren te besmetten. Het overbelaste personeel zou ook niet meer in staat zijn om ook dat in goede banen te leiden. 

Minister Beke draait de beslissing van de Veiligheidsraad nu dus officieel terug, en verbiedt bezoek in Vlaamse woonzorgcentra. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20