Beijing verzacht COVID-beleid verder: belangrijke app die bewegingen van mensen volgde, wordt geschrapt

De Chinese overheid heeft aangekondigd dat haar primaire COVID-tracking app zal worden geschrapt. De app stelt op basis van het telefoonsignaal vast of iemand in een gebied met infecties is geweest. 

Waarom is dit belangrijk?

De technologische infrastructuur die Beijing heeft uitgerold in zijn strijd tegen COVID-19 wordt langzaam maar zeker verder terug opgerold. De tracking-app beheerste lange tijd het leven van miljoenen Chinezen en was een centrale pijler van het “zero-COVID-beleid”.

Het nieuws: Vanaf deze week zal de tracking app op smartphones van miljoenen Chinezen niet meer werken. 

  • Dat betekent dat de reisbewegingen van inwoners niet meer zullen worden getraceerd en geregistreerd. Dit verkleint de kans dat mensen in quarantaine worden geplaatst, nadat ze plaatsen hebben bezocht die als “virus-haarden” worden beschouwd.
  • De plannen maken deel uit van de inspanningen van Beijing om af te stappen van zijn omstreden nul-COVID-strategie. Die leidde tot wijdverspreide publieke ontevredenheid en protesten.

De achtergrond: De app die nu met pensioen gaat is slechts een van de vele tracking-apps die het leven in China tijdens de pandemie hebben beheerst. Hij werd voor het eerst uitgerold in 2020 en was een centrale pijler van de technologische infrastructuur die door Beijing werd uitgerold.

  • De app volgde de locatiegeschiedenis van een gebruiker over een periode van 14 dagen. De applicatie zou bij de overheid een melding geven wanneer iemand een gebied binnenging dat als hotspot werd beschouwd, wat kon leiden tot een verplichte quarantaine of een verbod om openbare ruimten te betreden.

Versoepeling

Versoepeld beleid: Het schrappen van de applicatie is de meest recente wijziging van de Chinese overheid omtrent haar zero-COVID-strategie.

  • De afgelopen week zijn de testvereisten in het land versoepeld en zijn binnenlandse reisbeperkingen opgeheven. Ook mogen besmette mensen voortaan thuis hun quarantaine uitzitten, ze worden niet meer naar een gespecialiseerde faciliteit gestuurd.
    • De staatsfaciliteiten voor quarantaine waren zeer onpopulair, omdat ze gezinnen scheidden en mensen letterlijk uit hun huizen haalden. Sommige centra zouden ook slechte leefomstandigheden en onvoldoende personeel hebben.
  • De beleidswijzigingen kwamen na het uitbreken van massale protesten vorige maand.
    • Die begonnen aanvankelijk eind november in de Foxconn-fabrieken in Zhengzhou en Urümqi. 
    • Het strenge beleid op de fabrieksvloer van de Taiwanese fabrikant – als reactie op het COVID-beleid van Beijing – leidde tot onrust onder het personeel, dat massaal de fabriek ontvluchtte. Maar ook een zware brand in een appartementsgebouw vorige maand in de stad Urumqi, waarbij tien doden vielen, zorgde voor veel onvrede.
    • Als gevolg hiervan trok de bevolking van de stad de straat op om te protesteren. Ook braken sommigen door de lockdown-dranghekken en gingen op de vuist met overheidsfunctionarissen.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.