Formule 1 rijdt China voorbij: het grootste race-evenement ter wereld zal volgend jaar niet in Shanghai plaatsvinden dankzij strenge coronamaatregelen

De Formule 1 zal volgend jaar niet in China racen, als gevolg van de aanhoudende COVID-19 problematiek in het land. 

Waarom is dit belangrijk?

China is een van de laatste landen ter wereld dat nog een zeer streng COVID-beleid hanteert. De strenge maatregelen van Beijing hebben een grote impact op de Chinese economie, maar het lijkt er nu echter ook op dat de internationale topsport niet buiten schot blijft.

In het nieuws: De Grand Prix van China stond gepland voor volgend jaar op 16 april in Shanghai, de eerste race in het Aziatische land sinds 2019.

  • Maar door de strenge COVID-19 protocollen van het land, is de F1 “alternatieve opties aan het onderzoeken” voor de vierde race van het seizoen 2023.
  • “Na overleg met de promotor en de betrokken autoriteiten kan de Formule 1 bevestigen dat de Grand Prix van China in 2023 niet zal plaatsvinden, vanwege aanhoudende problemen in verband met de COVID-19-situatie”, aldus de F1.
  • Naar verluidt overweegt de organisatie als vervanger het circuit van Portimao in Portugal aan te wijzen, of het Turkse Istanbul Park. De voorkeur zou echter liggen bij het Portugese circuit, omdat de promotor al over de nodige financiële middelen beschikt om een race te organiseren, aldus WTF1.
  • De afgelasting betekent ook een klap voor China’s eerste en enige coureur Zhou Guanyu, die afgelopen seizoen debuteerde met het raceteam Alfa Romeo.

Demonstraties: Het besluit van de F1 komt op een moment dat enkele Chinese steden hun coronamaatregelen hebben versoepeld, door de test- en quarantaineregels minder streng te maken.

  • Ook zouden sommige bedrijven worden toegestaan om te heropenen.
  • De afgelopen week hebben duizenden demonstranten in steden doorheen heel China geprotesteerd tegen het zerocovidbeleid van Beijing.

Nieuw seizoen: Het F1-seizoen 2023 begint op 5 maart in Bahrein. Dat is het begin van een campagne met 24 races, ervan uitgaande dat een alternatieve locatie wordt aangewezen in plaats van de Grand Prix van China.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20