Begroting ontspoort verder: ‘Tekort loopt op tot 10,9 procent’

In 2020 gaat het Belgische begrotingstekort exploderen naar 10,9 procent van het bruto binnenlands product of 46 miljard euro, voorspelt BNP Paribas Fortis. Dat schrijft De Tijd.

Waarover gaat het? De zware coronacrisis laat niet enkel zijn sporen na op de economie, maar ook de overheidsfinanciën hebben te lijden onder het virus en al zijn gevolgen. Overal ter wereld gaan overheden diep in het rood om de economie terug aan te zwengelen. Waar het overheidstekort in 2019 al op 1,9 procent of 9 miljard euro belandde, sleurt corona dat tekort nu helemaal de dieperik in.

De cijfers: BNP Paribas Fortis is heel wat pessimistischer dan KBC en ING.

  • Het begrotingstekort zou in 2020 stijgen naar 10,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
  • De overheidsschuld zou in 2020 stijgen naar 122,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
  • Het begrotingstekort zou in 2021 dalen naar 6,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
  • De overheidsschuld zou in 2021 stijgen naar 123,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De details? ‘De stijging van het tekort is vooral te wijten aan een daling van de ontvangsten’, stelt BNP Paribas Fortis in de raming. De FOD Financiën maakte onlangs cijfers wereldkundig die dat inderdaad bevestigen. Door de lockdown light kelderden de ontvangsten uit btw met 60 procent, oftewel 1,3 miljard euro. Ook de voorafbetalingen daalden toen met 30 procent. ‘We hadden het verwacht, maar het is altijd een beetje slikken als je de cijfers ziet’, zei minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) daarover.

De essentie? BNP Paribas Fortis noemt deze stijging verdedigbaar, omdat heel wat landen in hetzelfde schuitje zitten. Dat leidde de Europese Commissie ertoe om de begrotingsteugels tijdelijk te vieren. ‘Lidstaten mogen zoveel uitgeven als ze nodig achten’, zei Ursula von der Leyen bij de beslissing om de 3 procentregel achterwege te laten.

Lees ook:

Meer