Fiscale opbrengsten maken ongeziene duik door lockdown

De fiscale opbrengsten van maart liggen, door de lockdown in ons land, substantieel lager dan het jaar ervoor. Dat staat te lezen in de cijfers van de FOD Financiën.

De daling is een logisch gevolg van de lockdown. Door de sluiting van de winkels is er minder gekocht. De tijdelijke werkloosheid zorgt er dan weer voor dat de inkomsten uit bedrijfsvoorheffing een scherpe duik genomen hebben.

Btw

De ontvangsten uit btw krijgen de hardste klap. Die dalen met 60 procent, dat is 1,3 miljard euro of een derde minder dan vorig jaar. Ook de voorafbetalingen zijn met 30 procent gedaald: nog twee miljard minder.

Minister van Financiën Alexander De Croo zegt aan VRT dat het om ‘ongeziene’ cijfers gaat. Toch is hij niet verrast. ‘Dit is te vergelijken met een oorlog. Dat is ook ongeveer wat we gedaan hebben; we hebben iedereen verplicht om binnen te blijven en hebben een vrij groot stuk van ons winkellandschap stilgelegd.’ De cijfers zijn dan ook een natuurlijke uitloper van die beslissingen. ‘We hadden het verwacht, maar het is altijd een beetje slikken als je de cijfers ziet.’

Versoepeling

Vanaf maandag worden de lockdownmaatregelen langzaam maar zeker versoepeld. In april verwachten we dan ook vergelijkbare cijfers, maar eens de meimaand ingezet is, zou de situatie moeten verbeteren.

‘In principe is dit eenmalig’, klinkt het bij De Croo. ‘Als wij vanaf maandag die wederopstart goed aanpakken en ons goed aan de regels houden, kan die economie misschien snel weer opstarten en is er geen enkele reden om te denken dat dit structureel zou zijn.’

Een deel van die inkomsten is natuurlijk ook gebonden aan hoe het met de rest van Europa is gesteld. ‘Als de Europese economie in crisis blijft, is dat natuurlijk een andere zaak’, aldus De Croo. Daarover is er alvast goed nieuws: de ECB beloofde gisteren nog een stimuluspakket van van 3.000 miljard euro.

Meer