ECB-chef Lagarde: ‘Er ligt 3.000 miljard euro klaar’

De Europese Centrale Bank heeft 3 biljoen euro (3.000 miljard) klaarstaan aan goedkope leningen voor banken, tegen een negatieve rente die tot -1 procent kan gaan. Dat zei ECB-voorzitter Lagarde deze middag in een online persconferentie.

‘Dat geld is niet voor de banken, maar voor het financieren van de economie’, zei de Française. De banken moeten het geld dus goedkoop ter beschikking stellen van bedrijven die extra krediet nodig hebben om de coronapandemie te overbruggen.

Diep economisch dal

De verklaring is vast een reactie op de desastreuze economische data die het Europees bureau voor statistiek Eurostat vandaag vrijgaf. Het eerste kwartaal vertoonde de economie van de eurozone een recordkrimp van 3,8 procent, tegenover het kwartaal daarvoor. Over het hele jaar verwacht de ECB dat de economische productie 5 tot 12 procent zal afnemen.

Daarom maakt de ECB vandaag dus bekend dat er extra ‘pandemieleningen’ komen voor banken, met ruimere voorwaarden, bovenop de goedkope leningen die al beschikbaar waren.

Het schuldopkoopprogramma van 750 miljard euro dat in maart werd aangekondigd wordt niet uitgebreid. Wel zei ze dat ze ‘volledig klaarstaat’ om die zogeheten kwantitatieve versoepeling uit te breiden als dat nodig blijkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20