Deelstaten dragen fors bij aan begrotingstekort: ‘Niemand kan kritiek hebben dat we in het rood gaan’

België beweegt richting een gigantisch begrotingstekort van 7,5 procent van het bruto binnenlands product. Dat is mede door de deelstaten, die een aanzienlijke duit in het zakje doen. ‘En we zullen straks nog over een relanceplan moeten spreken’, waarschuwt Vlaams vice-minister-president Hilde Crevits (CD&V).

Vorige week dinsdag maakte minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer bekend dat de Belgische overheden dit jaar minstens 10,2 miljard euro uitgeven om de economische coronacrisis te bezweren. Dat bedrag staat nu ook formeel in het stabiliteitsprogramma dat de regering indient bij de Europese Commissie. Daarin duidt elke lidstaat zijn begrotingsdoelstellingen voor dit jaar en de volgende drie jaren.

Daarvan gaat 6,4 miljard euro naar sociaal-economische maatregelen, zo loopt via de sociale zekerheid de factuur op tot 3,6 miljard euro door de tijdelijke werkloosheid. De andere grote brok van 3,8 miljard euro situeert zich op het niveau van de deelstaten en de lokale overheden. Vooral de hinderpremies voor zelfstandigen slorpen heel wat op.

‘Spreken over relanceplan’

‘Voor de Vlaamse begroting is dit totaal onverwacht. Maar de Vlaamse economie zorgt er ook voor dat we de sociale zekerheid kunnen betalen. Daarom moeten we nu investeren in schuldherschikkingen en waarborgen, voor 3 miljard. Als tegenprestatie moeten die Vlaamse bedrijven opnieuw beginnen groeien’, zo stelde Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) maandagmorgen op Radio 1.

‘Het prachtige kmo-weefsel mogen we niet kapot laten gaan, daarom hebben we een heel pak eenmalige maatregelen genomen. Ook heel veel jonge, startende bedrijven hebben kapitaal nodig’, zei de minister van Werk. ‘Niemand kan nu kritiek hebben dat we in het rood gaan. En we zullen straks nog over een relanceplan moeten spreken.’

Ook de schuldgraad schiet overigens door het plafond en stijgt in een klap tot 115 procent. En het echt slechte nieuws is dat steeds meer modellen het niet meer over een V-vormig herstel hebben. Daarbij zou de economie opnieuw heel scherp aantrekken. Het zal eerder lang duren vooraleer we terug uit het dal zijn, zo is de verwachting.

Meer