Uitzonderlijk EU-advies: ‘Begroting in evenwicht is zorg voor later. Investeer in volksgezondheid en jobs’

De Europese Commissie laat woensdag weten dat het de lidstaten het komende jaar niet zal straffen wanneer ze de Europese drempel voor het begrotingstekort overschrijden. Let wel: het tekort moet te verantwoorden zijn met duurzame investeringen in volksgezondheid en in klimaat, om de economische klap van de coronacrisis op te vangen.

De Europese Unie staat aan de vooravond van een recessie van historische proporties, door het coronavirus dat de productie van het handelsblok in sommige sectoren tot nul herleidt. De economie van de Europese Unie zal krimpen met 7,5 procent dit jaar. Zo goed als elke lidstaat heeft de voorbije maanden de Europese limiet op het begrotingstekort (maximaal 3 procent van het bbp) overtreden om de gezondheidszorg, bedrijven en jobs niet op te offeren op het altaar van de coronapandemie.

Uitzonderlijke tijden

‘In alle gevallen, behalve Bulgarije, hebben we opgemerkt dat er niet aan de EU-criteria omtrent begrotingstekort wordt voldaan’, zegt Europees commissaris voor Financiën Valdis Dombrovskis woensdag op een persconferentie. ‘In normale omstandigheden zou er in dat geval een sanctieprocedure opgestart worden, maar dit zijn uitzonderlijke tijden.’

Dombrovskis stelde tijdens de persconferentie het advies van de Europese Commissie voor, over hoe de lidstaten naar groei kunnen streven en investeren in klimaat- en digitaliseringsbeleid tijdens de economische storm gecreëerd door de virusuitbraak. 

Het begrotingsbeleid wordt dan wel even van kant gezet, Dombrovskis benadrukte dat het niet afgeschaft wordt, en dat er op de middellange termijn opnieuw budgettaire tucht zal heersen. 

Steun gelinkt aan gehoorzaamheid

De Europese Commissie geeft elk land specifiek advies in het ‘Lentepakket van het Europees Semester’, dat is een soort Europese begrotingsrichtlijn die de commissie elk jaar uitgeeft. Meestal leveren de lidstaten lippendienst aan die richtlijn maar trekken ze er zich in de praktijk weinig van aan. 

Dombrovskis leek op de persconferentie echter te suggereren dat het naleven van het advies in het Semester, een voorwaarde wordt voor landen om toegang te krijgen tot een gigantisch economisch steunfonds. Dat fonds van meer dan een triljoen euro wordt eind mei officieel voorgesteld. 

‘Dit Semester zal de lidstaten begeleiden bij het opstellen van hun herstelplannen, en zo kunnen ze bijgevolg toegang krijgen tot financiering uit het herstelfonds’, liet Dombrovskis weten. Hij gaf geen verdere details over hoe de aanbevelingen juist zullen worden gelinkt aan financiële steun. 

Meer