“Bedrijven moeten beseffen: de kans op een cyberaanval is 1 op 5”

Cybersec Europe, de jaarlijkse hoogmis over cybersecurity, vindt later deze week plaats in Brussels Expo. Hoewel er veel gesproken wordt over het thema, zijn veel bedrijven zich onvoldoende bewust van de reële dreiging, zegt Anne Masson, de Belgische topvrouw van de jonge Nederlandse kmo-specialist Eye Security.


Luister hier naar Anne Masson in The Morning Drive op Business AM:


  • Eye Security helpt kmo’s bij de beveiliging van wat cyberexperts de “end points” noemen, zeg maar de laptops, computers en andere apparatuur van het bedrijf. Na een sterke groei in Nederland, is het nog maar drie jaar jonge bedrijf de grens overgestoken richting ons land.
  • Masson wijst op een statistiek uit eigen onderzoek die de urgentie uitdrukt: “Het is zo dat de kans dat een bedrijf getroffen wordt door een brand 1 op 8.000 is, terwijl de kans op een cyberaanval 1 op 5 is. Het is dan ook hoog tijd voor de ondernemingen om zich te beveiligen.”
  • Van de stad Antwerpen over autoverhuurder Sixt tot de West-Vlaamse onderdelengroep TVH, de doelwitten van recente cyberaanvallen zijn erg uiteenlopend. Cybercriminelen zijn overigens niet altijd uitsluitend op geld gericht.
  • Masson: “Er is een soort cybertoerisme ontstaan, dat zijn hackers die het puur om geldgewin doen. Maar daarnaast heb je cyberterrrorisme, waarbij cybergroepen bepaalde bedrijven aanvallen vanuit een politieke motivatie.”
  • Dat securitybedrijven op een beurs als Cybersec Europe de nieuwste trends bespreken en samenwerkingen aftasten, is door de toenemende dreiging zeker nuttig, zegt Masson. Er worden zo’n 145 exposanten en 5.000 bezoekers verwacht tijdens dit tweedaagse event.

? Meer in ons dossier Cybersecurity

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.