Dit is welke diensten nog altijd niet goed werken, een week na grootschalige cyberaanval op informaticasysteem stad Antwerpen

Tijdens de nacht van 5 op 6 december werden de informaticasystemen van stad Antwerpen geraakt door een grootschalige cyberaanval door hackerscollectief Play. De gevolgen daarvan blijven voelbaar. Wij sommen hier even op welke diensten nog altijd niet beschikbaar zijn.

De essentie: Stad Antwerpen heeft een lijst gepubliceerd waarin staat welke diensten nog altijd niet werken.

  • Het is momenteel nog niet mogelijk om online afspraken te boeken bij loketten, recyclageparken en andere diensten. Ook bestaande afspraken voor sommige diensten moeten opnieuw worden gemaakt.
  • Een mail sturen naar info@antwerpen.be zou nog altijd niet mogelijk zijn. Business AM stuurde echter een testmailtje en kreeg geen foutmelding.
  • Meldingen waarbij mensen een locatie moeten ingeven, werken niet. Denk bijvoorbeeld aan schade melden aan het straatmeubilair of het melden van sluikstortingen.
  • Op de website van stad Antwerpen staat dat aanmelden via Itsme niet lukt. Business AM testte dit maandagochtend en kon zich wel aanmelden.
  • Dirk Delechambre, woordvoerder van stad Antwerpen, vertelde aan Business AM dat de gemeente er “dag en nacht” aan werkt om de problemen op te lossen. “De stad doet er alles aan om de digitale dienstverlening stapsgewijs terug op te starten. Het zou wel nog tot eind deze maand kunnen duren om alle digitale toepassingen terug online te krijgen”, verduidelijkte hij.

Groot aantal diensten niet beschikbaar

Ingezoomd: De lijst van diensten die na een week nog altijd niet werken, is groot. 

  • Afspraken maken bij recylageparken of om grof huisvuil op te halen, lukken niet. Ook het opladen van de sorteerpas of aanvragen voor een nieuwe, blijven niet mogelijk. Ook kunnen geen afvalstickers voor het jaar 2023 worden besteld.
  • De meeste diensten bij de bibliotheek, zoals het uitlenen van boeken, werken niet. Klanten kunnen enkel materialen inleveren of verlengen via bibliotheek.be. Verlengen via de balie of bij de klantendienst is niet mogelijk. 
  • Ook de organisatie van evenementen zal moeilijk zijn. Er kunnen geen aanvragen worden ingediend voor evenementen. Ook het ontlenen van materiaal lijkt momenteel niet mogelijk.
  • Ondernemers krijgen het ook moeilijk. Zij kunnen geen aanvragen voor vergunningen indienen, en de behandeling van bestaande aanvragen loopt vertraging op. Bestelbonnen voor leveranciers kunnen niet worden verwerkt.
  • Er zijn een groot aantal problemen met de kinderopvang. ouders worden zo veel mogelijk geadviseerd om te bellen indien mogelijk.
  • De loketten zijn open, maar de dienstverlening is beperkt en er kunnen geen afspraken geboekt worden. Mensen worden geadviseerd enkel langs te komen voor dringende zaken. De wachttijden zijn lang, zegt stad Antwerpen.

Ook nog

  • Er zijn een aantal beperkingen op vlak van mobiliteit. Er kunnen bijvoorbeeld geen aanvragen voor de lage-emissiezones worden aangevraagd. Aanvragen voor tijdelijke signalisatie en parkeerverbodsborden zijn ook niet mogelijk.
  • Ook is het niet mogelijk om online tickets voor musea, cultuurcentra en andere zaken te kopen. Betalingen zijn enkel ter plekke mogelijk met cash geld.
  • Ook de reservatie van sportfaciliteiten en -materiaal is niet mogelijk. Sportlessen gaan wel door, maar schema’s kunnen niet meer online geraadpleegd worden. 
  • Ook de verwerking van omgevingsvergunningsaanvragen verloopt moeizaam. Lopende en nieuwe aanvragen worden met 30 dagen gestaakt.

Nog altijd niet alles: Voor een volledig overzicht van alle diensten die zijn getroffen, raadpleegt u best deze pagina van stad Antwerpen.

Delechambre liet aan Business AM weten dat het om veiligheidsredenen niet mogelijk is om meer informatie over de hacking vrij te geven. De lijst die hierboven vernoemd wordt, zou een actuele stand van zaken weergeven.

(fjc)

Meer