Basic-Fit verliest vijfde van abonnees

De uitbater van fitnesscentra Basic-Fit blijft zwaar lijden onder de gevolgen van het coronavirus. In het eerste kwartaal van dit jaar bleef 94 procent van al zijn sportscholen dicht, waaronder de 192 in België. Het Nederlandse bedrijf verloor ook heel wat abonnees.

Basic-Fit, dat 905 fitnessclubs uitbaat in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Spanje, had eind maart 1,8 miljoen abonnees. Dat waren er nagenoeg een vijfde minder dan begin vorig jaar (toen 2,22 miljoen), voor de coronapandemie uitbrak. In het eerste kwartaal konden alleen de fitnessclubs in Spanje en Luxemburg het grootste deel van de deuren openen.

De clubs in Nederland, België en Frankrijk zijn sinds halverwege december gesloten. De omzet kelderde in het eerste kwartaal tot 10,7 miljoen euro, tegen 137,5 miljoen euro een jaar eerder. In februari haalde de onderneming 150 miljoen euro op om de coronacrisis door te komen. ‘De huidige periode van sluitingen van fitnessclubs in onze grotere markten duurt langer dan verwacht en ook langer dan noodzakelijk, vinden wij’, zegt topman René Moos van Basic-Fit in een persbericht.

Hij is net als de hele sector van mening dat sporten juist helpt om gezond te blijven en mensen weerbaarder maakt. ‘Daarbij kunnen we met ons reserveringssysteem het aantal bezoekers reguleren’, aldus Moos. Basic-Fit denkt dat fitnessclubs in Nederland mogelijk vanaf 11 mei de deuren weer mogen openen volgens de nu verwachte versoepelingen van de coronamaatregelen. Het bedrijf rekent erop dat de clubs in België en Frankrijk snel daarna weer bezoekers mogen ontvangen. Het verwacht dat het aantal abonnees dan weer fors zal toenemen.

Meer