Kinepolis en Basic-Fit onderuit door sluitingen in Brussel en Wallonië

De Europese opmars van het coronavirus duwt de beurzen maandag in het rood. Vooral Kinepolis en Basic-Fit moeten het ontgelden. En in Duitsland tekent SAP met 18 procent voor de grootste daling in meer dan twintig jaar.

Kinepolis geeft 2,51 procent prijs, na de beslissing van de Brusselse regering dat het cinemacomplex in de hoofdstad dicht moet. En door die strengere coronamaatregelen in Wallonië en Brussel, heeft de uitbater van fitnessclubs Basic-Fit 109 van zijn 193 Belgische sportscholen weer moeten sluiten. Het aandeel keldert 5,76 procent in Amsterdam.

Euronav gaat 3 procent lager, tot 6,62 euro en de laagste koers sinds eind 2018. Een lagere vraag naar olie en meer mogelijkheden om olie op te slaan in tankers duwt de tarieven omlaag. En dat doet de tankerrederij duidelijk geen deugd.

Lufthansa vliegt lager

Het aandeel van de Duitse producent van bedrijfssoftware SAP is gekelderd nadat het bedrijf een omzet- en winstwaarschuwing had gelanceerd, omdat het herstel van de coronacrisis minder snel gaat dan eerder gedacht. Het aandeel verloor op de beurs van Frankfurt bijna 18 procent.

Nog in Duitsland verliest Lufthansa 3,11 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij zal komende winter meer vliegtuigen aan de grond houden dan gepland én de werktijden inkorten, omdat er door de coronapandemie minder gereisd wordt. Dat schrijft CEO Carsten Spohr in een brief aan het personeel.

En het Duitse agrochemieconcern Bayer bouwt zijn activiteiten rond cel- en gentherapie uit. Het neemt de Amerikaanse specialist Asklepios BioPharmaceutical (AskBio) over, voor een bedrag dat kan oplopen tot 4 miljard dollar (bijna 3,4 miljard euro). Het aandeel gaat 0,4 procent lager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20