Extra besparingen bij Lufthansa (en Brussels Airlines?) tijdens winter

Het Duitse Lufthansa zal komende winter meer vliegtuigen aan de grond houden dan gepland én de werktijden inkorten omdat er door de coronapandemie minder gereisd wordt.

Dat staat te lezen in een brief van de directie aan het personeel, die het Britse persagentschap Reuters kon inkijken. ‘Het is onvermijdelijk om onze operaties komende winter niet verder in te krimpen. We brengen zoveel mogelijk onderdelen als mogelijk in een ‘winterslaap’ vanaf midden september’, schreef topman Carsten Spohr in de brief.

1 miljoen per twee uur

De verschillende luchtvaartmaatschappijen van Lufthansa kunnen in de winter van 2020-2021 amper een kwart van de diensten aanbieden, in vergelijking met vorig jaar. Dat komt omdat de passagiersaantallen wellicht een vijfde zijn van wat ze vorig jaar waren, luidt het in de brief.

Lufthansa is erin geslaagd om het inkomensverlies van 1 miljoen euro per uur bij het begin van de pandemie terug te dringen naar 1 miljoen euro elke twee uur, klinkt het. Op langere termijn denken de Lufthansa-baas en andere toplui uit de luchtvaartsector dat de toestand pas ten vroegste in 2023 – en mogelijk later – zal normaliseren.

Kapitaalverhoging

Concreet zal Lufthansa 125 vliegtuigen extra aan de grond houden, die aanvankelijk opgenomen zouden worden in het winterprogramma. Een groot deel van de administratieve medewerkers wordt op een systeem van tijdelijke werkloosheid gezet, maar de directie is wel vastberaden om ‘minstens 100.000 van de 130.000 werknemers aan boord te houden’.

Over de impact van het nieuwe plan op Brussels Airlines zijn voorlopig nog geen details gekend. Begin september heeft Lufthansa de beloofde kapitaalverhoging, tot 175,6 miljoen euro, doorgevoerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20