Bankiers die zich inzetten voor ‘net-zero’ zijn het niet eens over wat dat betekent

“Netto-nul” is snel onderdeel geworden van het lexicon op Wall Street en in Londen, maar er is geen consensus over wat dat betekent. Om die reden publiceert het Science Based Targets-initiatief (SBTi) woensdag een rapport dat duidelijkheid moet scheppen. Net op tijd voor de “finance day” van de COP26-klimaattop.

“Het rapport van SBTi moet worden gezien als een “eerste stap” in de ontwikkeling van een wetenschappelijk onderbouwde net-nul norm voor financiële instellingen”, zegt het initiatief. Het werk is belangrijk omdat ’s werelds grootste banken en fondsbeheerders zich hebben verbonden aan een netto-nul-uitstoot van CO2 tegen 2050. Het “ontbreken van definities, meetmethoden en bewijs van effectieve strategieën om de doelstellingen te halen, beperkt de mogelijkheden van financiële instellingen om de emissiereductie juist te ondersteunen. Een cruciaal doel om de temperatuur te stabiliseren op 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau”, meldt SBTi.

De afwezigheid van consistentie “rond wat netto-nul betekent, maakt het voor financiële instellingen mogelijk om te claimen dat ze meer doen dan ze doen. Bovendien is het onmogelijk om die claims na te gaan”, zei Cynthia Cummis, technisch directeur en oprichtend partner van SBTi.

Medeplichtig

Door financiële steun te verlenen aan vervuilende bedrijven, zijn banken, vermogensbeheerders en verzekeraars de grote veroorzakers van de opwarming van de aarde. Zij zouden diezelfde invloed kunnen gebruiken om de bedrijven waaraan zij leningen verstrekken en waarin zij investeren, ertoe aan te zetten hun activiteiten koolstofarmer te maken en in groene technologieën te investeren.

“Als financiële instellingen de wereldeconomie op één lijn willen brengen met de doelstellingen van het klimaatakkoord, moeten ze “hun gedeelde invloed en verantwoordelijkheid gebruiken om belemmeringen voor emissiereducties weg te nemen”, zegt het SBTi.

Drie benaderingen

Het SBTi-rapport kwam precies op tijd voor “finance day” op COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow. SBTi zei dat het drie brede benaderingen onderzoekt voor hoe financiële bedrijven netto-nul-emissies kunnen bereiken:

  • het verminderen van de zogenaamde gefinancierde emissies in overeenstemming met de 1,5 °C ontkolingstrajecten voor elke sector;
  • het afstemmen van “alle financieringsactiviteiten op relevante netto-nul-trajecten zodat elk individueel actief een toestand van netto-nul bereikt”;
  • en het mogelijk maken voor financiële instellingen om “bij te dragen aan netto-nul op een manier die overgangsfinanciering garandeert voor zowel ontkolingsactiviteiten als de financiering van meer klimaatoplossingen.”

De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft ook opgeroepen tot een strengere set definities rond net-zero. In een recente toespraak zei hij dat “er een tekort is aan geloofwaardigheid en een overschot aan verwarring over emissiereducties en netto-nuldoelstellingen, met verschillende betekenissen en verschillende meetmethoden”. Daarom zei Guterres dat hij van plan is een panel van deskundigen op te richten “om duidelijke normen voor te stellen voor het meten en analyseren van net-nultoezeggingen van niet-overheidsactoren”.

(jvdh)

Meer