Bankenwaakhond in de knoop met aanpak cryptogeld

Het Bazelcomité, een belangrijke toezichthouder over de banksector, lanceert een publieke discussie over hoe beleggingen in cryptomunten gereguleerd moeten worden.

De bank ING werkt in Nederland onder de radar aan een manier om bitcoin en andere digitale munten op te slaan voor haar klanten, zo raakte in de Nederlandse pers bekend. Het bewijst dat banken steeds meer vragen krijgen over het beheer van cryptomunten. Alleen ontbreekt daar een internationaal regelgevend kader voor, wat verklaart waarom vrijwel alle banken de boot afhouden.

Zelfs een van de hoogste internationale toezichthouders in bankenland, het Bazelcomité, weet er niet goed raad mee. Dat gremium spreekt overigens niet van cryptomunten, maar van cryptobeleggingen. Omdat munten als bitcoin vooral gebruikt worden als speculatieve belegging en slechts sporadisch als betaalmiddel, behalve in de onderwereld misschien.

Het Bazelcomité vermoedt dat cryptomunten en zogeheten stablecoins als de Facebookmunt libra de komende jaren wellicht aan belang zullen winnen. Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank, alludeerde daar vorige donderdag ook op.

Alleen weten experts nog niet goed hoe welk regelgevend jasje al die nieuwe munten moeten krijgen. Er circuleren verscheidene ideeën.

Publieke oproep

Vandaar dat het Bazelcomité een discussiepaper publiceert en een publieke oproep doet om alle regelgevende ideeën rond cryptomunten te verzamelen. De toezichthouder wil ook de voor- en nadelen van digitale munten voor het financiële systeem tot in detail in kaart brengen.

Academici, banken, toezichthouders, ambtenaren, betaalbedrijven, techbedrijven en ook het grote publiek mogen hun feedback op de vragenlijst geven en analyses insturen. Mocht u het voelen kriebelen: u hebt tijd tot 13 maart.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20