Banken willen loonfiches bij RSZ inkijken alvorens woonkrediet toe te kennen

De Belgische banken willen bij de RSZ de loonfiches kunnen inkijken van mensen die een hypothecaire lening of een ander krediet aanvragen. Dat schrijft De Tijd. De banken willen zo fraude met loonfiches tegengaan.

Wie een woonlening aanvraagt bij een bank moet doorgaans loonfiches van de jongste drie maanden voorleggen om te bewijzen dat hij wel degelijk een inkomen heeft. Het is slechts één van de vele factoren waar een bank rekening mee houdt wanneer die een woonlening toekent.

Valse loonfiches

Wie geen bewijs van inkomen kan overhandigen, heeft veel minder kans om een lening te krijgen. Voor de bank vormt zo’n dossier een groot risico. Wie geen inkomen heeft, kan moeilijker zijn woonlening terugbetalen. Sommige kredietnemers leiden de banken om de tuin door een valse loonfiche voor te leggen.

Het gaat zelfs zodanig ver dat bepaalde criminele netwerken op grote schaal valse loonfiches verkopen. Die kunnen dan gebruikt worden bij de aanvraag van een woonlening. Volgens Isabelle Marchand, de woordvoerster van de bankenfederatie Febelfin, kosten zulke fraudes ‘ettelijke miljoenen euro’s’ aan de banken.

In een reactie aan De Tijd laat ze weten dat criminelen deze techniek ook gebruiken om geld wit te wassen. Ze betalen de lening correct terug, maar doen dat met zwart geld. ‘Een ander voorbeeld zijn consumentenkredieten die worden aangevraagd met valse loonfiches, vaak gekoppeld aan een valse identiteit, waarna het krediet niet wordt terugbetaald en de persoon met de noorderzon is verdwenen’, aldus Marchand.

Kans op slagen is klein

De banken willen daarom de salarisgegevens kunnen natrekken die werkgevers hebben doorgespeeld aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Volgens Marchand is de federatie in overleg met RSZ en het ministerie van Financiën om dat mogelijk te maken. ‘We zoeken samen naar oplossingen om dit volledig correct en conform de GDPR-gegevensbeschermingsregels mogelijk te maken’, klinkt het. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft inmiddels bevestigd dat er dergelijke gesprekken lopen.

Koen Snyders, administrateur-generaal Algemeen Beheer bij de RSZ, liet al weten dat de kans klein is dat het project er komt. ‘De RSZ en KSZ hebben aan Febelfin de nodige toelichting gegeven en ook de boodschap dat de kans om een machtiging te bekomen voor dit project minimaal werd geacht’, aldus Snyders.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20