Banken snijden banden door met Trump

Al zeker twee banken willen geen zaken meer doen met de aftredende Amerikaanse president Donald Trump. De moloch Deutsche Bank en de New Yorkse kredietverlener Signature Bank zeggen de samenwerking op.

De rellen aan het Amerikaanse Capitool blijven nazinderen. Niet alleen werd Trump geblokkeerd op Twitter en werd Parler, de favoriete app van extreemrechts, offline gehaald. Nu blijken ook banken niet meer te willen samenwerken met Trump.

Bronnen zeggen aan het persagentschap Bloomberg dat de gigant Deutsche Bank alle banden wil doorprikken. Dat is slecht nieuws voor Trump, want hij moet de Duitse bank nog 300 miljoen dollar (247 miljoen euro) terugbetalen van allerlei leningen.

Ivanka

Een andere bank, Signature Bank, kwam er publiekelijk voor uit dat ze niets meer te maken wil hebben met Trump. ‘We denken dat de gepaste actie zou zijn dat de president aftreedt. Dat is in het belang van ons land en het Amerikaanse volk’, klonk het in een mededeling. De bank werkte de afgelopen jaren voor de familie Trump en sluit nu twee rekeningen waar Trump in totaal 5,3 miljoen dollar op heeft staan, meldt een woordvoerder.

Het is opvallend dat die laatste zo fors reageert op Trump, want de samenwerking met de familie was zo intens dat Trumps dochter Ivanka in 2011 werd benoemd in de raad van bestuur. Enkele jaren later stapte ze wel zelf weer op.

Vier doden

‘We hebben nog nooit eerder gereageerd op politieke gebeurtenissen en plannen dat ook niet opnieuw te doen’, zegt Signature. In de toekomst zal de bank naar eigen zeggen geen zaken meer doen met politici die ‘het verkiezingscollege minachten’.

Bij de rellen vorige week woensdag vielen vijf doden en werden 52 mensen gearresteerd. Sindsdien staat de Amerikaanse samenleving in rep en roer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20