Ook onze betaalgewoonten in de winkel moeten wijzigen in deze coronatijden. Het fusiebedrijf Bancontact Payconiq geeft enkele tips.
Handelsorganisaties moedigen veiligheidshalve elektronisch betalen aan. Dat is niet alleen in het belang van de klant, maar vermijdt ook te dicht contact met de winkelier of de kassierster.
De veiligste methode voor bedragen onder 25 euro is contactloos betalen met de bankkaart. Want dan is er geen fysiek contact en moeten klanten geen betaalterminal aanraken.
Een tweede mogelijkheid, zowel voor kleine als grote bedragen, is betalen met de smartphone. ‘Vergeet niet om het scherm van je smartphone regelmatig te reinigen en raak je gezicht niet aan tijdens het winkelen’, raadt Bancontact Payconiq aan. Er bestaan verscheidene varianten.
- Betalen in de winkel kan vaak met de app van Payconiq by Bancontact. Hierbij scan je een Payconiq QR-code aan de kassa met je smartphone en geef je je pincode in op je eigen scherm. Je moet dus nooit een terminal aanraken.
- Wie een Android-smartphone heeft, kan ook contactloos betalen met zijn Payconiq by Bancontact-app.
- Een derde optie: de handelaar vanop afstand betalen via de ‘Winkellijst’ vanuit de Payconiq by Bancontact-app. Daarvoor hoef je zelfs niet in de winkel te zijn.
Pincode
Maar wat als er toch een pincode ingetikt moet worden op een betaalterminal? ‘Maak dan de toetsen dan eerst proper met een papieren zakdoekje. Gooi dit doekje daarna weg’, raadt Bancontact Payconiq aan.
En is cash echt zo gevaarlijk? Er zijn geen indicaties dat bankbiljetten het coronavirus verspreiden, maar het is wel bekend dat biljetten bacterieën en virussen kunnen omvatten. China ging een maand geleden nog over tot het desinfecteren van bankbiljetten.
Gratis transactiekosten
Om de getroffen kleine handelaars in ons land te ondersteunen, meldt CEO Nathalie Vandepeute van Bancontact Payconiq nog dat de Payconiq-transactiekosten in de maand maart en april gratis zullen zijn voor alle Payconiq-handelaars.