Ballonkrediet

 

Het ballonkrediet is de laatste tijd een ware opmars begonnen in ons land. Niet alleen biede4n alsmaar meer autoverkopers, maar ook banken en andere financiële instellingen de mogelijkheid aan om de aanschaf van een nieuwe- of tweedehands wagen door middel van een ballonkrediet te financieren. Ook zijn er een aantal varianten op het ballonkrediet steeds populairder aan het worden. Bij een ballonkrediet hoef je voor de duur van de looptijd niet het volledige bedrag af te lossen. De aflossing bestaat alleen uit een van tevoren vastgesteld percentage van de totale lening waardoor je maandelijkse lasten laag gehouden kunnen worden.

Voordelen van een ballonkrediet

Een ballonkrediet heeft een aantal bijzondere voordelen, zoals onder andere:

  • elk maand betaal je slechts kleine bedragen terug en tegen het einde van het leencontract los je de rest van de schuld in één keer af. Deze constructie heeft ervoor gezorgd dat er vaak wordt gesproken over een ballonkrediet.
  • maandelijks kan dit krediet dus vaak een stuk eenvoudiger in je budget worden gepast.

Het veel gehoord nadeel van een ballonkrediet is dat er aan het einde van de looptijd nog een restschuld overblijft van ongeveer 25 tot 35 procent van het aanvankelijke leenbedrag. Dit restbedrag wordt ook vaak de ballon genoemd. Met de ballon moet je dan ook vanaf het begin van de lening al rekening houden om later niet in de financiële problemen te komen.

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd?

Wanneer je een ballonkrediet afsluit voor een bedrag van 12000 euro over een looptijd van 4 jaar en een opgenomen ballon van 30 procent. Dit alles wil zeggen dat je over de gehele looptijd 8400 euro af zal lossen en dat er een restschuld van 3600 over zal blijven. Om deze restschuld af te handelen met de verstrekker van de lening kun herkiezen voor een aantal verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • de gehele restschuld in één keer contant aan de kredietverstrekker betalen. De auto die je met het geleende geld gefinancierd hebt, zal dan pas helemaal je eigendom genoemd mogen worden,
  • je kunt de auto houden en een nieuwe lening aangaan om de restschuld te financieren. In de regel sluit je dan een standaard lening op afbetaling af. Je auto zal dan echter naar alle waarschijnlijkheid al te oud zijn om een nieuw ballonkrediet aan te gaan.
  • je hebt verder de mogelijkheid om de wagen ‘terug te verkopen’ aan de autoverkoper. Op het ogenblik dat de wagen meer waard is dan de restschuld, dan zul je het verschil uitbetaald krijgen, maar wanneer de auto op dat ogenblik minder waard is, dien je juist het verschil bij dienen te betalen.

Juist de laatste mogelijkheid heeft het ballonkrediet de laatste jaren zo populair gemaakt. Het terug verkopen van de wagen gaat dan bijna standaard gepaard met het direct aankopen van een andere jongere auto. Deze auto uit een recenter bouwjaar zal doorgaans bij dezelfde autoverkoper worden gekocht. Voor de nieuwe aankoop zal wederom een ballonkrediet af worden gesloten. Het doorlopend contract dat aan is gegaan met de autoverkoper komt in dit geval neer op mengeling van een autofinanciering en een leaseovereenkomst. Als je je auto goed hebt onderhouden, is het in principe om de drie tot vier jaar mogelijk om van auto te veranderen. Je leent hierbij bovendien steeds tegen vrij lage maandelijkse aflossingen.

Nadelen van een ballonkrediet

Bij een ballonkrediet zijn de aflossingen per maand minder hoog dan bij een standaard lening op afbetaling. Een standaard lening op afbetaling dient bovendien volledig afgelost te worden binnen de vooraf afgesproken looptijd. De totale kosten die worden berekend in de vorm van rente zijn bij een ballonkrediet echter hoger, zelfs op het ogenblik dat het jaarlijks kosten percentage (JKP) voor allebei de leenvormen gelijk is. Het JKP wordt immers elke maand berekend over de nog openstaande schuld. Bij een ballonkrediet zal de openstaande schuld echter altijd hoger uitvallen.

Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken

Niet alleen doe je er verstandig aan om vooraf altijd meerdere ballonkredieten met elkaar te vergelijken, maar ook dien je de voor- en nadelen van deze leenvorm af te wegen ten opzichte van andere leningsoorten. Niet elke aanbieder, maar ook niet elke leenvorm, zal je immers geld lenen tegen dezelfde voorwaarden en tarieven. Door een nauwkeurige vergelijking te maken kun je echter de meest gunstige lening vinden die perfect aansluit bij je persoonlijke- als financiële situatie.

Op die manier zul je niet alleen elke maand de lening in kunnen passen in je budget, maar eveneens behoorlijk kunnen besparen op de uiteindelijke leenkosten. Geld lenen kost immers altijd meer geld dan je aanvankelijk hebt geleend. Elke kredietverstrekker wil immers gecompenseerd worden voor het uitlenen van zijn geld en het financieel risico dat hierdoor gelopen wordt.

Offertes en simulaties

Om erachter te kunnen komen wat een bepaalde lening, en dus ook het ballonkrediet, je uiteindelijk op gaat leveren en gaat kosten, kun je bij meerdere aanbieders een offerte aanvragen. Deze offertes kun je vervolgens naast elkaar leggen en aan de hand van onder andere de rente, de looptijd en het JKP het meest voordelige krediet vinden. Dit proces zal echter wat meer tijd in beslag nemen dan wanneer je kiest voor het uitvoeren van een zogenaamde online simulatie.

De meeste kredietverstrekkers bieden hun potentiële klanten steeds vaker de mogelijkheid om op hun website een simulatie uit te voeren voor het krediet dat hun voorkeur heeft. Na het invoeren van de gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens, zal dan binnen enkele ogenblikken alle relevante informatie op je beeldscherm verschijnen. In één oogopslag kun je dan zien wat een krediet je te bieden heeft, maar ook waar je precies rekening mee dient te houden.

Aanvragen van een ballonkrediet

Vaak kun je een ballonkrediet direct afsluiten bij de verkoper van je auto. Deze zal dan alle benodigde gegevens opnemen en als een soort intermediair functioneren tussen de koper van de auto en de verstrekker van het krediet. Uiteraard zal de verkoper wel een bepaalde commissie ontvangen voor het regelen van deze financieringsvorm. Dit wil overigens niet zeggen dat je met een ballonkrediet automatisch de meest voordelige kredietvorm af hebt gesloten en ook is de kans aanwezig dat je, door voor een ballonkrediet te kiezen, bepaalde extra’s of kortingen misloopt die de autoverkoper je anders wel aan zou hebben geboden.

Meer