De nieuwe eigenaar van warenhuisketen Inno kondigt aan nieuwe winkels te willen openen in kleinere steden en ook boek- en papierketen Club zint op nieuwe vestigingen. Vindt de fysieke winkel zijn tweede adem na de e-commerce-revolutie?
In het nieuws: De nieuwe eigenaars van Inno, de Zweedse retailgroep Axcent of Scandinavia en de IJslandse investeringsmaatschappij Skel, geloven rotsvast in bakstenen winkels en willen er zelfs nieuwe openen in België.
Letterlijk: “We brengen Inno binnenkort naar veel meer Belgische steden, waar we in nieuwe department stores Inno’s trouwe klanten nog beter zullen kunnen bedienen,” zegt Ayad Al-Saffar, de CEO Axcent of Scandinavia in een mededeling.
Meer context: De nieuwe eigenaars zijn er in Zweden in geslaagd een soortgelijk winkelconcept nieuw leven in te blazen.
- Al-Saffar nam twee jaar geleden, samen met partners, de Zweedse warenhuisketen Åhléns over. Die winkels zijn zeer vergelijkbaar met Inno.
- Åhléns en Inno zijn ook ongeveer even oud, respectievelijk 125 en 127 jaar.
- Åhléns, goed voor 48 warenhuizen in Zweden, opende in juni een nieuwe department store en zal er dit later jaar nog twee openen.
- Inno telt 16 winkels, waarvan 4 in Brussel, maar daar komen er dus nog bij. Vermoedelijk zal het om een compacter winkelconcept gaan voor kleinere winkelsteden.
Terug in de tijd: Inno miste de e-commercetrein en zag klanten afzwenken naar internetwinkels als Zalando.
- Pas in het voorjaar van 2021 trok de winkelketen ook de e-commercekaart met de herlancering van Inno.be als echte webwinkel.
- Inno zegt vandaag de Belgen “een omnichannel-shoppingervaring” te willen aanbieden waarbij online en offline winkelcomfort “elkaar aanvullen en versterken”.
- De stenen winkels hebben dus ook in de toekomst nog hun plaats, al moeten sommige vestigingen dan wel af van hun stoffige en gedateerde imago.
Neveneffect: Volgens beurshuis KBC is de overname van Inno ook goed nieuws voor vastgoedverhuurder QRF. Inno is immers ook de op één na grootste huurder van QRF.
👉 “Inno had het financieel moeilijk tijdens de crisis en bleef achter bij sectorgenoten in het online retailsegment. Deze onzekerheid is nu verdwenen”, schrijven de analisten. “Dit is positief nieuws voor QRF omdat het huurdersprofiel hierdoor minder risicovol wordt, terwijl de huidige huurcontracten en garanties van kracht blijven.”
ToyChamp en Club
Uitgezoomd: Ook andere winkelketens blijven geloven in de fysieke winkels, ondanks de zware concurrentie van de verkoop via het internet.
- Koen Nolmans, de CEO van ToyChamp, wierp zich de voorbije jaren op tot de redder van de Belgische speelgoedwinkels, via de overname van Dreamland en 9 winkels van het failliet verklaarde Fun. Met 88 speelgoedwinkels is het Genkse familiebedrijf al marktleider in België (62 winkels) en Nederland (26). De kaap van 100 winkels wordt een volgend doel.
- Standaard Boekhandel Group kondigde vorige week een herstelplan voor dochterbedrijf Club aan. Daarbij worden 3 winkels afgestoten, maar is er ook de ambitie om “meerdere winkels te openen in de komende jaren”. In juni opende Club al nieuwe winkels in Fléron en Gembloux.