BAE Systems ziet militaire mogelijkheden in vliegende taxi’s

Het Britse defensiebedrijf BAE Systems wil onderzoeken of vliegende taxi’s ook voor militaire opdrachten kunnen worden ingezet. Daarvoor heeft het Britse concern een samenwerkingsakkoord gesloten met de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer. Dat heeft BAE Systems aangekondigd.

De collaboratie moet bekijken welke mogelijkheden op dit vlak door de Eve, de elektrische vliegende taxi die door Embraer werd ontwikkeld, kunnen worden geboden.

Daarbij denkt BAE Systems onder meer aan opdrachten op het gebied van verkenning en bewaking, het transport van militair personeel en een inzet in de rampenbestrijding en bij humanitaire missies.

Nieuwe marktniches

De Eye is een ‘evtol’ (electric vertical take-off and landing, red.), een elektrisch vliegende taxi die verticaal kan opstijgen en landen. Ontwikkelaars van de technologie zoeken naar nieuwe marktniches waarin hun producten zouden kunnen passen.

De technologie heeft zich ook al in de toenemende belangstelling van de bredere luchtvaartindustrie kunnen verheugen en kon ook al aanzienlijk kapitaal aantrekken. Eve Urban Air Mobility kon tot nu toe tevens al 1.700 orders, gespreid over zeventien klanten, verzamelen.

“De technologie van Eve kan helpen om militaire operaties fundamenteel te transformeren”, betoogde Ian Muldowney, operationeel directeur van de luchtvaartdivisie bij BAE Systems. “Daarbij biedt de technologie de kans om de bedrijfskosten gevoelig te verlagen, terwijl tegelijkertijd de impact op het leefmilieu eveneens kan worden beperkt.”

“De samenwerking zal een mogelijkheid creëren om de innovatieve technologie van Embraer in de commerciële sector samen te brengen met de expertise die BAE Systems heeft opgebouwd op het vlak van defensie en systeemintegratie. Die collaboratie kan het tempo van verdere innovaties gevoelig versnellen.”

De beslissing van BAE Systems om met Embraer Defense & Security gezamenlijke studieprojecten op te zetten, past volgens Muldowney in de strategie van het Britse concern. “BAE Systems wil de ontwikkeling van duurzame technologie versnellen”, benadrukt hij.

“Dat moet gebeuren door grotere investeringen in onderzoek en ontwikkeling en door de uitbouw van een samenwerking met industriële partners, kleine en middelgrote bedrijven en de academische wereld.”

Beursgang

Verwacht wordt dat de evtol van Eve waarschijnlijk over vijf jaar in de commerciële dienstverlening zal komen. BAE Systems kondigde aan een bedrag van 10 miljoen dollar te zullen investeren in de ontwikkeling van militaire toepassingen van de vliegende taxi.

Daarbij zullen ingenieurs van de divisie gevechtsvliegtuigen van BAE Systems in Lancashire samenwerken met specialisten van Embraer in Sao Jose dos Campos.

BAE Systems werkt ook mee aan de beursgang die Embraer voor Eve Urban Air Mobility heeft gepland. Die beursintroductie, voorzien voor volgend jaar, gebeurt door een samensmelting met de spac Zanite Acquisition.

Daarbij zal Zanite een kapitaal van 237 miljoen dollar aanbrengen, terwijl 305 miljoen dollar wordt voorzien vanuit een samenwerking tussen Embraer (175 miljoen dollar) met een consortium voor de Britse defensiegroepen BAE Systems en Rolls-Royce en de Amerikaanse regionale luchtvaartmaatschappijen Republic Airways en SkyWest (105 miljoen dollar).

Embraer behoudt na de transactie een aandelenbelang van 80 procent. Een aantal andere constructeurs van evtols – waaronder Joby Aviation, Lilium en Archer Aviation – hebben dit jaar al door een samengaan met een spac een beursgang gerealiseerd.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20