Saoedi-Arabië bestelt Duitse luchttaxi’s voor futuristische megastad Neom

De Duitse maker van vliegende taxi’s Volocopter zal luchtvaarttuigen leveren voor de Saoedi-Arabische stad in aanbouw Neom. Dat maakten beide partijen woensdag bekend.

Neom heeft tien vliegende taxi’s en vijf cargodrones besteld, die in de komende twee tot drie jaar mensen en goederen moeten vervoeren in de nieuwe stad aan de Rode Zee. Neom richt samen met Volocopter ook een joint venture op die er “het eerste op maat gemaakte systeem voor openbare verticale mobiliteit” moet uitwerken.

Saoedi-Arabië kondigde de bouw van Neom in 2017 aan. De megastad van 26.500 vierkante kilometer komt er in het uiterste noordwesten van het land, aan de grens met Egypte en Israël. De eerste fase van de bouwwerkzaamheden zou in 2025 rond zijn. Bedoeling is dat de stad draait op de modernste en duurzaamste technologieën, niet alleen op het vlak van mobiliteit, maar ook voor de levering van energie, water en voeding.

Toerisme

De technologie van Volocopter wil Saoedi-Arabië niet alleen aanwenden voor logistieke doeleinden. De toestellen van het Duitse bedrijf – luchtvaarttuigen die verticaal kunnen landen en opstijgen – zouden ook gebruikt worden voor noodhulpverlening en toerisme.

Neom-CEO Nadhmi al-Nasr heeft het over een unieke kans om stedelijk luchtvervoer te implementeren “zonder beperkingen van conventionele infrastructuur of regulering”.

Meer