Heathrow wordt hub voor vliegende taxi’s

De Londense luchthaven Heathrow zal samenwerken met de start-up Vertical Aerospace Group. Het doel is om tegen 2030 vliegende taxidiensten op te zetten in het Verenigd Koninkrijk.

Heathrow zal onderzoeken hoe de elektrische taxi’s, die door Vertical gemaakt zijn, in haar activiteiten zullen passen. Tegelijk wordt er samengewerkt met regelgevende instanties. Daarmee wille ze de gevolgen voor de gemeenschap tot een minimum beperken. Dat was te horen in een verklaring maandag.  

Vertical heeft voorlopige deals om 1.350 van zijn vliegende voertuigen met vier passagiers en één piloot te verkopen aan klanten. Een van hen is Virgin Atlantic Airways, gevestigd op Heathrow. In totaal betalen ze daar zo’n 4,6 miljard euro voor. Londen, Tokio en Sao Paolo zijn testgebieden voor elektrische verticaal opstijgende en landende voertuigen. Overigens zijn ze ook stiller, schoner en goedkoper zijn dan helikopters. 

Testvlucht

De luchtvaartmaatschappijen zien een kans om een veel grotere markt te creëren door passagiers tussen en over steden te laten vliegen, met luchthavens als initiële basis. Er zijn echter nog hindernissen op het gebied van veiligheid, regelgeving en gemeenschapsbelangen die moeten worden aangepakt. 

Vertical mikt op volgend jaar voor de eerste testvlucht van de VA-X4, het hierboven besproken model. De streefdatum voor de start van de productie ligt voorlopig nog op 2024.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20