Elektrische vliegende taxi’s zijn binnenkort realiteit

De Californische startup Joby Aviation wil elektrische vliegende taxi’s binnen drie jaar mogelijk maken. Het bedrijf voerde al 1.000 testvluchten uit met hun eVTOL (electric vertical take-off and landing). Het hoopt om tegen 2024 commercieel gebruik van hun toestel te reguleren in de VS.

De luchttaxi’s kunnen tot vier passagiers vervoeren over een maximale afstand van 241km, met een topsnelheid van 322 km/h. Met het VTOL-systeem kunnen de vliegtuigen verticaal opstijgen en landen, waardoor grote landingsbanen niet nodig zullen zijn.

In de plaats daarvan kijkt het bedrijf om skyports te bouwen, landingsplaatsen voor de vliegende taxi’s. Hiervoor hebben ze alvast contacten gelegd met Reef Technology, een parkinguitbater. Zo willen ze op het dak van bestaande parkeergarages skyports installeren. Dan kunnen klanten hun wagen parkeren in zo’n garage en de luchttaxi gebruiken om hun tocht verder te zetten. “Met deze partners willen we samen kijken om de ophoping op de weginfrastructuur te verlichten”, zegt Joby-woordvoerder Oliver Walker-Jones.

Steeds meer voorstanders

Joby Aviation overlegde ook al met steden om te zorgen dat de luchttaxiservice nauw aansluit op de bestaande transportinfrastructuur (treinstations, bushaltes, luchthavens…). Hoewel het project nog futuristisch lijkt, zetten steeds meer steden hun schouders onder het idee. De Amerikaanse steden Houston, Orlando en Los Angeles lanceerden al plannen om de infrastructuur voor vliegende taxi’s te voorzien. Ook bedrijven lijken steeds meer gewonnen voor deze vorm van luchtvaarttransport.

Zo investeren taxi-service Uber en vliegtuigbouwer Boeing al in de ontwikkeling van eVTOL-taxi’s. Volgens voorspellingen zullen in 2040 wereldwijd 430.000 taxi’s rondvliegen. De taxi’s zijn een aanvulling op het inzetten van drones voor leveringen van pakketjes, voedsel en medische benodigdheden.

Eerder maakte het Britse bedrijf Urban Air Port a bekend dat het, in samenwerking met Hyundai, de eerste zero- emissieluchthaven bouwt. Geruggensteund door de Britse overheid wordt dit de uitvalsbasis voor vliegende taxi’s en vrachtdrones. Het bedrijf mikt op nog 64 andere hubs, verspreid over de hele wereld.

(jvdh)

Meer