Duitse deelstaat Baden-Württemberg introduceert wapenvrije stadsdelen

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg kunnen gemeentebesturen voortaan wapenvrije zones implementeren. Dat heeft de regering van de deelstaat aangekondigd. De ingreep moet helpen om aanvallen met messen, die in verscheidene steden sterk zijn toegenomen, tegen te gaan.

Het stadsbestuur van Stuttgart zou al te kennen hebben gegeven van de nieuwe mogelijkheid gebruik te willen maken om het geweld in bepaalde stadsdelen te beteugelen. Ook Mannheim en Freiburg zouden mogelijk interesse hebben.

Openbare ruimte

De wetgeving werd begin september voor het eerst voorgesteld als een manier om de criminaliteit in de Duitse deelstaat te bestrijden. De maatregel zou vooral betrekking hebben op het dragen van messen. “De nieuwe wet is op maat gemaakt om de veiligheid in de openbare ruimte te verhogen”, beklemtoonde Thomas Strobl, minister van Binnenlandse Zaken van Baden-Württemberg.

De nieuwe regelgeving geldt in eerste instantie voor een periode van twee jaar. Daarna zullen de resultaten worden geëvalueerd en zullen door de autoriteiten eventuele aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.

Frank Nopper, burgemeester van Stuttgart, gaf aan de nieuwe wetgeving toe te juichen. De stad heeft inmiddels al een verordening terzake opgesteld. Daarin staat dat messen met een lemmet van meer dan vier centimeter op vrijdag en zaterdag van 8 uur ‘s avonds tot 6 uur de daaropvolgende ochtend worden verboden.

Clemens Maier, binnen het stadsbestuur verantwoordelijk voor de openbare orde, benadrukte dat er geen specifieke controles op mogelijke messendracht zullen worden gepland. “Maar wanneer inspecties worden uitgevoerd, zal ook gekeken worden of de betrokkene een verboden mes bij zich heeft”, stelde Maier.

Markus Eisenbraun, politiechef van Stuttgart, had in maart van dit jaar al opgeroepen tot een dergelijke maatregel. Hij verwees daarbij naar het grote aantal steekpartijen dat in de stad moest worden geregistreerd. “Dankzij die wet zouden we in ieder geval een manier hebben om deze messen tijdens inspecties in beslag te nemen”, voerde hij aan.

Kritiek

Burgemeester Nopper beklemtoonde te hopen dat de nieuwe maatregel in oktober door de gemeenteraad van Stuttgart zal worden goedgekeurd en vervolgens snel zou kunnen worden geïmplementeerd.

Tegenstanders merken echter op dat de maatregel ertoe zal leiden dat bepaalde groepen personen zonder enige reden zullen worden gecontroleerd. De introductie van verboden zones zijn volgens hen geen goed middel om problemen aan te pakken.

De regering van Baden-Württemberg bepaalde echter dat de wapenvrije zones niet op elke willekeurige locatie kunnen worden ingevoerd. “Alleen gebieden met grote concentraties van mensen of locaties die gekend staan voor gewelddadige feiten, kunnen in aanmerking komen”, luidde het. Boetes voor het bezit van een mes in de verboden zone zouden tot 100.000 euro kunnen oplopen.

Uit statistieken van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Baden-Württemberg blijkt dat vorig jaar in de Duitse deelstaat bij 14.000 gewelddadige misdrijven sprake was van het gebruik van messen. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij kwamen vierentwintig mensen om het leven. Verder werd opgemerkt dat 40 procent van alle agressieve misdrijven in publieke ruimtes gebeurden.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20