Autoverzekering simulatie: de beste voorwaarden?

De laatste jaren zal het de meeste bezitters van een auto niet zijn ontgaan dat de kosten van een autoverzekering fors zijn gestegen. Het is dan ook zeker aan te bevelen om, voor het afsluiten van een (nieuwe) autoverzekering, online een vergelijking te maken van verschillende verzekeringsproducten en meerdere verzekeraars. Vervolgens kun je met behulp van een paar eenvoudige stappen jezelf soms honderden euro’s besparen door het kiezen van de meest gunstige autoverzekering:

  • schermafbeelding-2016-10-01-om-17-48-16Verlaag je risico en maak je auto veiliger
  • Breng de prijs naar beneden,
  • Maak een goede vergelijking,
  • Ken de polis- en algemene voorwaarden,
  • Durf een korting te vragen.

Verlaag je risico en maak autorijden veiliger

  • Door aan je verzekeraar te laten zien dat je een bestuurder bent die geen onnodige risico neemt tijdens het autorijden, kun je in sommige gevallen een korting op de verzekeringspremie krijgen. Indien er echter sprake is van één of meerdere verzekeringsclaims, of punten die op je rijbewijs bij worden geschreven, dan zal daardoor de autoverzekeringspremie stijgen. Om extra korting op te kunnen strijken is het in de regel nodig om speciale apparatuur in je auto in te laten bouwen. Dit soort telematica is te vergelijken met de werking van een zwarte doos in het vliegtuig en kan dus als bewijs dienen dat je zorgvuldig de auto weet te besturen. Met een beetje geluk zal je rijgedrag je dus een lagere verzekeringspremie op kunnen leveren.
  • Een voordelige autoverzekering hoeft niet per definitie ook altijd de beste verzekering te zijn, maar er zijn een aantal zaken dat je zelf kunt ondernemen om het verzekeringrisico naar benden te brengen en op die manier ook de premie te verlagen. Door, bij meerdere verzekeraars, een offerte aan te vragen voor een autoverzekering. Indien je specifieke voorzorgsmaatregelen hebt getroffen om de veiligheid in het verkeer, maar ook in het voertuig, te vergroten, dan kun je deze doorgaans eveneens aangeven.
    • Hierbij kun je onder andere denken aan:
      • je auto op een veiliger plaats, zoals een garage of oprit, parkeren als dat mogelijk is,
      • voorzie de auto van een startonderbreker en/of een alarmsysteem,
      • kies in alle gevallen dat de aangebrachte veiligheidsvoorzieningen door de verzekeraar goed zijn gekeurd.
  • Een doorsnee model en automerk om op die manier de verzekeringspremie te verlagen. De verzekeraars dekken liever populaire modellen omdat deze aanzienlijk minder duur zijn als er een reparatie plaats moet vinden. De verschillen tussen modellen en automerken kunnen dan ook grote invloed hebben op de uiteindelijke premie die voor een autoverzekering betaald moet worden.
  • De kilometerstand is eveneens bepalend voor de hoogte van de verzekeringspremie voor een auto: hoe lager het jaarlijks aantal gereden kilometers, hoe lager de premie voor de autoverzekering zal zijn. Uiteraard dien je altijd eerlijk te zijn over het aantal kilometers dat je met een auto hebt gereden. Indien je dat namelijk niet doet, dan kan de verzekeraar weigeren om een ingediende claim te dekken vanwege het verstrekken van onjuiste informatie.
  • Het bestuurdersrisico kan aanzienlijk dalen op het moment dat je besluit om een tweede bestuurder toe te voegen aan de autoverzekering. Zelfs wanneer deze tweede chauffeur slechts sporadisch achter het stuur van de auto zit, zal dit het risico van de bestuurder omlaag brengen. Het toevoegen van beginnend, en dus veel minder ervaren, bestuurder is echter juist niet aan te raden omdat dit de verzekeringspremie voor een auto zal verhogen. Bovendien is het zeker niet aan te raden om te handelen alsof de tweede bestuurder die hoofdbestuurder is van het verzekerde voertuig, dit is immers onwettig en kan je zelfs aardig in de problemen brengen.

Breng de prijs naar beneden,

Er zijn een paar dingen die je kunt doen, om de prijs van een autoverzekering te kunnen verlagen.

  • Om kosten te besparen op een autoverzekering kun je beter de premie jaarlijks, in plaats van maandelijks, betalen. In bepaalde gevallen zal een verzekeraar namelijk een bepaalde rente in rekening brengen als je de premie in termijnen betaald. Om er zeker van te zijn dat je niet onnodig veel kosten maakt, kun je dus beter even informeren bij je verzekeraar naar deze eventuele extra kosten van een autoverzekering.
  • Overweeg eens of het niet voordeliger is om pechhulp apart van de autoverzekering af te sluiten. Op het moment dat pechhulp is inbegrepen in je autoverzekering, dan is het aan te raden om niet alleen de prijs, maar eveneens het dekkingsniveau nauwkeurig te checken. Vaak kan pechhulp met een vergelijkbare dekking bij een andere aanbieder tegen dezelfde prijs, of zelfs goedkoper of met een uitgebreidere dekking, af worden gesloten.
  • Het is ronduit vreemd dat je voor iets zou betalen wat je niet nodig hebt. Dit geldt ook voor een autoverzekering. Denk maar eens aan een bepaalde dekking die eveneens door een andere verzekering vallen, zoals pechhulp onderweg of een rechtsbijstandverzekering die bemiddeld bij verkeerskwesties. De zogenaamde voordeelpakketten die sommige verzekeraars, of tussenpersonen, je aan proberen te smeren, zijn dan ook niet altijd goedkoper. In een groot deel van de gevallen heb je immers een deel van het pakket helemaal niet nodig,
  • Door de premie van de autoverzekering voor een volledig verzekeringsjaar in één keer te betalen, kun je vaak enkele euro’s korting krijgen van de verzekeraar. Er kan op die manier namelijk worden bespaard op onder andere administratieve- en verzendkosten. Dit geldt vaak ook als je kiest voor het betalen van deze premie door middel van een automatisch incasso. Als bijkomend voordeel van het automatisch betalen, kan worden genoemd dat een rekening minder snel vergeten wordt, of zoek raakt.

Tip! Maak een gratis simulatie en bespaar:

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

No claimbescherming

Je no claimbonus kun je beter beschermen of verhogen als je geld wilt besparen op de kosten van een autoverzekering. Bij een overstap naar een andere verzekeraar, dien je ervoor te zorgen dat er geen no-claimkorting toe wordt gepast. Denk hierbij aan het betalen van een extra premie die je moet gaan betalen voor om je no claimbonus te beschermen op het moment dat je vijf jaar of meer op hebt gebouwd.

Hoe meer schadevrije jaren je op hebt weten te bouwen, hoe aantrekkelijker de bescherming van de opgebouwde korting zal zijn. Echter, in de praktijk is gebleken, dat het de eerste vijf jaar (dus vanaf het zesde tot en met het tiende jaar, omdat je je no claimkorting de eerste vijf jaar niet kunt beschermen) het meeste voordeel opleveren om te betalen voor extra bescherming. Je moet dus goed weten wanneer je recht hebt op een bepaalde korting en op welk moment je het meeste voordeel kunt behalen.

Veel autobezitters besluiten om vanaf het vijfde jaar hun no claim niet langer te beschermen, en betalen daar dan ook niets extra voor. Toch kunnen juist deze personen te maken krijgen met enorme premiestijgingen als er wel een claim in wordt gediend. Door wel extra te betalen voor een no claimbescherming kan echter vaak een telkens terugkerende kostenpost worden voorkomen. Het beschermen van je no claimbescherming kan jaarlijks tientallen euro’s aan je premie toevoegen. De extra kosten kunnen echter van verzekeraar tot verzekeraar verschillen en door persoonlijke omstandigheden worden beïnvloed. Maar hoe langer je no claim wordt beschermd, hoe minder rendabel het zal worden. Na enkele jaren zul je dan ook geen voordeel meer kunnen halen uit de bescherming van je no claim.

Wat is er nog meer van belang?

  • Op zoek gaan naar de meest gunstige autoverzekering is bittere noodzaak als je niet te veel wilt betalen, maar wel van een optimale dekking wilt genieten. Hierbij mag je echter niet vergeten dat je dan wel de mogelijkheid moet hebben om je no claimbonus mee te nemen. Door zowel op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen tegen de meest gunstige voorwaarden, zul je al snel een aantal verzekeraars en autoverzekeringen vinden die je aanspreken. Deze verzekeringen kun je vervolgens naast elkaar leggen en nauwkeurig onder de loep nemen. Je kunt dit uiteraard handmatig doen, maar dan zul je daar de nodige tijd voor in moeten plannen, of gebruik kunnen maken van zogenaamde vergelijkingswebsite voor (auto)verzekeringen.
  • Het zal ook zeker de moeite waard zijn om de algemene voorwaarden en de kleine lettertjes van het verzekeringscontract om te zien of er daadwerkelijk sprake is van een no claim bescherming. Zo kun je namelijk nog eenvoudiger verschillende verzekeraars en autoverzekeringen met elkaar vergelijken. Bij sommige verzekeraars is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere schadeclaims in te dienen zonder dat het verzekerde bedrag terug zal worden gebracht.
  • Op het moment dat je je no claimbescherming kwijtraakt, dan zul je niet de volledige korting kwijtraken als je een claim in hebt gediend. Gemiddeld verlies je slecht twee schadevrije jaren voor elke ingediende claim. Je zult dus voor jezelf een afweging moeten maken of het wel verstandig is om een vrijwillig eigen risico op je autoverzekering toe te passen. Wanneer je immers een vrijwillig eigen risico aan het verplicht eigen risico toevoegt, zal weliswaar de verzekeringspremie lager worden, maar zul je tevens minder geld ontvangen van de verzekering op het moment dat je een claim indient. Zowel het verplichte- als het eigen risico zal immers altijd eerst in minder worden gebracht op het uit te betalen schadebedrag.

Maak een goede vergelijking,

Hoe meer tijd en onderzoek je doet voordat je een autoverzekering daadwerkelijk af gaat sluiten, hoe meer kans je hebt op het vinden van de meest gunstige aanbieding Dit is in het bijzonder van belang als je ouder bent dan 70, of jonger dan 25, omdat dan na het eerste jaar een verlenging gepaard kan gaan met fors stijgende verzekeringspremies.

Indien je voldoende tijd hebt, dan kun je bijvoorbeeld aanbiedingen van minimaal twee vergelijkingswebsites maar ook een aantal verzekeraars en tussenpersonen vergelijken die niet op dergelijke websites staan vernoemd. Je mag echter niet uitgaan van de stelling dat de goedkoopste verzekering ook altijd de beste is. Niet is namelijk minder waar omdat er een heleboel aspecten zullen bepalen welke premie je uiteindelijk moet gaan betalen voor de ideale autoverzekering. Juiste dekking. Een verzekering dient immers uit te keren als het nodig is tegen zo gunstig mogelijke verzekeringsvoorwaarden.

Hoe sluit je een autoverzekering af via vergelijkingwebsites?

Je kunt aanzienlijke bedragen besparen op de verzekering van een auto door gebruik te maken van websites die de prijzen van verschillende verzekeraars en hun producten vergelijken, het is de dus moeite waard om daar wat tijd en moeite in te steken. Uiteindelijk zul je dan in zee kunnen gaan met de meest gunstige autoverzekering. Bij het maken van een dergelijke vergelijking moet je je overigens wel bedenken dat er gewoon prijzen worden getoond, en dus niet altijd het meest optimale product voor jou persoonlijke situatie wordt getoond.

Tips bij het gebruik van vergelijkingswebsites

Op het moment dat je vergelijkingswebsites gaat gebruiken om de meest gunstige autoverzekering te vinden, dan is het van groot belang om je aan een aantal gouden regels te houden:

  • Gebruik altijd meer dan één vergelijkingswebsite omdat verschillende verzekeraars op meerdere vergelijkingswebsites aangetroffen kunnen worden. Geen enkele vergelijkingswebsite kan immers bestaan van het aanbod van een enkele verzekeringsmaatschappij. Om te kunnen vergelijken moeten er immers meerdere opties aanwezig zijn waar uit gekozen kan worden.
  • Wanneer je weet hoe een vergelijkingswebsite geld verdient dan begrijp je tevens waar hun winst vandaag komt. Zelf bieden de vergelijkingswebsites immers geen producten aan, maar tonen het aanbod, voorwaarden en de prijzen van meerdere verzekeringsmaatschappijen. De vergelijkingswebsites verdienen vervolgens op verschillende manieren hun geld, te weten:
    • voor elke doorklik vanaf de websites zal deze een commissie verdienen op het moment dat er een dienst of product wordt aangeschaft.
    • Verder worden de websites betaald voor de advertenties die getoond worden,
    • Sommige vergelijkingswebsites verdienen hun geld met gesponsorde opsommingen: een verzekeraar betaalt dan een bepaald bedrag aan de website om hun producten hoog in de lijst met resultaten te plaatsen die bezoekers te zien krijgen na een zoekopdracht

Het goedkoopste is niet altijd het beste

Door je bewust te zijn van het feit dat vergelijkingswebsites zullen proberen om je te verleiden door je een heleboel lage prijzen te laten zien. Je mag echter niet vergeten dat de meest voordelige verzekeringen niet altijd een hoog risico kunnen dekken, of niet altijd de meest optimale dekking aan kunnen bieden voor een persoonlijke situatie.

Als je een dienst of product uit een prijsvergelijkingwebsite selecteert, dan zul je normaal gesproken via een hyperlink op de website van een verzekeraar terechtkomen. Op deze website kun je vervolgens meer informatie vinden en/of de aanvraag voltooien. Uiteraard zullen verzekeraars altijd proberen om je aanvullende producten of services te verkopen. Voordat je besluit om voor dergelijke extra’s te kiezen, dien je je een aantal zaken af te vragen:

  • heb ik het product wel echt nodig?
  • is de meerprijs wel gunstig?
  • zijn er geen goedkopere alternatieven?

Bovenaan de lijst is niet altijd beter

Vergelijkingswebsites zijn in de regel niet opgezet om informatie te voorzien in een specifieke situatie. Dat wil dus zeggen dat deze websites je weliswaar voorzien van een algemene productinformatie, maar niet over de geschiktheid van de voorwaarden en bepalingen ten aanzien van het soort dekking en het dekkingsniveau. Het is dus vaak lastig om snel te bepalen of een verzekering ook echt aansluit bij je persoonlijke behoeften. Om die reden kun je er beter vanuit gaan dat het eerste resultaat, dat je te zien krijgt op een vergelijkingswebsite, ook per definitie de beste keuze is in je persoonlijke situatie.

Vergelijkingswebsites zijn doorgaans ongeschikt voor complexe verzekeringen. Het gros van de producten die op dit soort websites worden geplaatst is immers een standaard product dat geen rekening houden met je persoonlijke omstandigheden en behoeften. Het vinden van een verzekering die moet voldoen aan enkele specifieke voorwaarden zal dan ook vrijwel niet mogelijk zijn op deze manier.

Voor een meer complexe verzekering is het dan ook aan te bevelen om verschillende soorten verzekeringen onder de loep te nemen zodat je er zeker van kunt zijn dat de polis en de voorwaarden het meest gunstig zijn in de betreffende situatie en voldoen aan gestelde eisen en behoeften. Bij een ingewikkelde verzekering kun je meestal beter rechtstreeks contact opnemen met een verzekeringsmaatschappij, of een onafhankelijk tussenpersoon in de arm nemen, om je te laten adviseren.

Tip! Maak een gratis simulatie en bespaar:

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Offertes aanvragen via een vergelijkingwebsite

Om te kunnen bepalen welke autoverzekering het meest gunstig is in je persoonlijke situatie is het nodig om te weten wat meerdere verzekeraars en verzekeringen je te bieden hebben. Vergelijkingswebsites zijn hierbij een prima hulpmiddel. Deze websites zijn weliswaar minder geschikt om de kwaliteit van een autoverzekering te beoordelen, maar wel om offertes aan te vragen, Zodra je weet welke soort verzekering je aan wilt gaan en ook het dekkingsniveau heeft bepaald, dan zijn offertes een handige tool bij de vergelijking van meerdere producten. Vergelijkingswebsites hebben in de regel alleen betrekking op enkele verzekeraars en hun producten en om die reden is het dan ook zeker aan te raden om meerdere vergelijkingswebsites en/of verzekeraars bij je onderzoek te betrekken

Om een goed overzicht te houden, kun je in de regel beter een apart e-mailadres gebruiken om offertes van vergelijkingwebsites en verzekeraars te ontvangen. Je inbos zal dan achteraf niet uitpuilen van allerlei ongewenste mail en aanbiedingen van verzekeraars waar je ooit om informatie hebt gevraagd, maar waar je niet mee in zee bent gegaan. Wanneer je bovendien niet zit te wachten op allerlei telefonische aanbiedingen dien je erg voorzichtig om te springen met je telefoonnummer. Voordat je je telefoonnummer op een (vergelijkings)wensite achterlaat, doe je er verstandig aan de voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn goed door te nemen.

Controle van gegevens voor definitieve aanvraag

Zodra je besloten hebt om op een hyperlink van een vergelijkingwebsite te klikken, en zo op de website van de verzekeraar terecht te komen, moet je zeker weten dat alle ingevoerde gegevens juist zijn. Op het moment dat er immers onjuiste gegevens aan een verzekeraar worden verstrekt, dan zul je uiteindelijk voor een voor ongeldige verzekering betalen. Voor het definitief aangaan van een verzekering is het verder essentieel om de algemene voorwaarden en de kleine lettertjes van het verzekeringscontract goed bestudeerd te hebben.

Indien deze documenten niet op de vergelijkingwebsite staan vermeld, kun je altijd terecht op de website van de betreffende verzekeraar. Als dergelijke documenten helemaal niet vindbaar zijn, dan kun je het beste de deal direct afblazen omdat je dan geen zekerheid over de voorwaarden en de dekking van een verzekering.

Een autoverzekering voor jongeren

Wanneer een autobezitter nog geen 25 jaar oud is, maar wel een verzekering voor zijn, of haar, voertuig, af wil sluiten dan is het vinden van een voordelig product vaak een enorme opgave. Autoverzekering voor beginnende, en dus minder ervaren, bestuurders zijn immers erg duur. Met onderstaande tips kun je echter aardig wat de premie voor een dergelijke verzekering afsnoepen:

  • Kies het juiste dekkingsniveau
    Op het moment dat je een redelijk dure auto rijdt, dan weet je dat het lastig kan worden om deze uit eigen middelen te vervangen, indien het voertuig bijvoorbeeld total loss is verklaard na een ongeval. In een dergelijke situatie doe je er dan ook verstandig aan om te kiezen voor een zogenaamde omnium autoverzekering. Wanneer je echter in een auto rijdt waarvan de waarde slechts beperkt is tot enkele honderden euro’s, kun je beter voor een basisautoverzekering kiezen. De auto is het dan namelijk niet waard om steeds weer een hoge verzekeringspremie voor te betalen. Met een eenvoudige autoverzekering zul je echter wel voldoende verzekerd zijn en zo toch een heleboel kosten kunnen besparen op de premie.
  • Verlaag het verzekeringsrisico
    Elke bestuurder van een auto, maar in het bijzonder ook beginnende bestuurders, dienen er een veilige rijstijl op na te houden. Zo kun je aan de verzekeraar bewijzen dat je weinig risico neemt tijdens het rijden, bijvoorbeeld doordat:

     

    • je niet betrokken bent bij ongevallen,
    • geen schadeclaims in hebt gediend,
    • er geen punten op je rijbewijs bij zijn geschreven.
    • Op het moment dat je als jonge bestuurder je autoverzekering dan wilt vernieuwen, zul je merken dat je premie aanzienlijk is gedaald.
  • Minder kilometers maken betekent vaak dat je een voordeligere autoverzekering af kunt sluiten.
  • Kies een auto die voordelig gerepareerd kan worden en betaal vervolgens minder premie voor een autoverzekering. Verzekeraars zullen namelijk meer premie gaan rekenen voor voertuigen die hoge reparatiekosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld doordat de prijzen van reserveonderdelen hoog liggen of dat deze onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Maar ook auto’s die voorzien zijn van allerlei extra’s, zoals lichtmetalen velgen of een extra krachtige motor.
  • Een ervaren chauffeur als tweede bestuurder toevoegen aan een autoverzekering kan voor een beginnend bestuurder vaak minder verzekeringspremie opleveren. Een van je ouders zijn uitermate geschikt als tweede bestuurder bij een autoverzekering, maar dan dien je er wel op te letten dat zijn niet als de meest belangrijke bestuurder worden geregistreerd. Op die manier verstrek je namelijk onjuiste informatie aan de verzekeraar en dat is verboden. Bovendien loopt de jonge bestuurder tevens het risico geroyeerd te worden, en zelfs eerdere uitkeringen terug te moeten betalen aan de verzekeraar.
  • Kies voor vrijwillig eigen risico, dus extra naast het verplicht eigen risico van de autoverzekering, om de premie te verlagen. Je kunt dit echter alleen doen als je zeker weet dat je dit extra bedrag kunt, en wilt, betalen op het moment dat je een schadeclaim indient, bijvoorbeeld na een ongeval.
  • Door de verzekeringspremie voor een heel jaar in één keer te betalen kun je vaak goedkoper uit zijn. Bij veel verzekeraars worden namelijk extra kosten in rekening gebracht als je kiest voor premiebetaling in maandelijkse- of kwartaaltermijnen. Op jaarbasis kan je dit soms tientallen euro’s voordeel opleveren.
  • Betaal de verzekeringspremie door middel van een automatische incasso en geniet bij sommige verzekeraars van een klein financieel voordeel. Door op deze manier de premie te voldoen, zal de verzekeraar immers kunnen besparen op administratie- en portokosten. Tevens is de kans dat je een rekening vergeet te betalen zo een stuk kleiner geworden.
  • Een voor de handliggende manier om de premie van een autoverzekering te drukken, is door om een korting te vragen aan een verzekeraar. Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij de verzekeraar van je ouders in de hoop dat ze je graag als nieuwe klant aan willen nemen en daar een leuk voordeel aan willen hangen. Maar ook bij andere verzekeringen kun je om een korting vragen. Het oude gezegde zegt immers; nee, heb je en ja kun je krijgen. Bovenal: niet geschoten is altijd mis.

Conclusie

Voordat je een autoverzekering af gaat sluiten, is het maken van een vergelijking van meerdere verzekeringen (bij voorkeur van verschillende verzekeraars) absoluut geen overbodige luxe als je geld wilt besparen, maar toch tegen de meest gunstige voorwaarden verzekerd wilt zijn. Om je tijd en moeite te besparen kun je gebruikmaken van vergelijkingswebsites, maar ook dan dien je zelf extra informatie in te winnen en de verzekeringsvoorwaarden goed te bekijken.

Bovendien kun je, door de eerdergenoemde handige tips en adviezen ter harte te nemen, ook nog de verzekeringspremie laten dalen. Hierbij dien je overigens wel altijd na te gaan of je daadwerkelijk voordeel hier van hebt en of je niet onwettig bezig bent, bijvoorbeeld door een ervaren chauffeur als tweede bestuurder aan je verzekering toe te voegen terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.

Meer