Autobouwer Tesla moet zich verdedigen tegen Japanse patentklacht

Het Japanse elektronicaconcern Sharp heeft bij de rechtbank van Tokio een klacht neergelegd tegen de Amerikaanse autobouwer Tesla. Volgens de klacht heeft Tesla tegen een aantal patenten van het Japanse bedrijf inbreuken gepleegd. De claims zouden betrekking hebben op de communicatietechnologie die in de wagens van Tesla is ingebouwd.

Sharp vraagt daarbij dat de Japanse rechter de auto’s van Tesla de toegang tot de Japanse markt zou ontzeggen. Alle types die Tesla heeft ontwikkeld zouden door de klacht van Sharp zijn geviseerd.

Het Japanse concern lanceerde recent ook al gelijkaardige klachten tegen de Amerikaanse televisiefabrikant Vizio en de Chinese smartphoneproducent Oppo.

Infotainment

Er zijn voorlopig weinig details bekend over de concrete klachten die Sharp aan het adres van Tesla heeft geformuleerd, erkent het persbureau Reuters. Aangezien de documenten echter gewag maken van de onboard communicatie-uitrusting, mag worden vermoed dat de klachten te maken zouden kunnen hebben met de infotainment-systemen die in de elektrische auto’s van de Amerikaanse constructeur zijn geïnstalleerd.

De Japanse krant Nikkei heeft aanwijzingen dat Sharp zijn patentbeleid de jongste tijd gevoelig heeft verscherpt. Daarbij verwijst de krant naar de klachten die Sharp eerder al had geformuleerd tegen Vizio en Oppo.

Bij Vizio zou het dispuut zijn gelinkt aan de schermen van de televisietoestellen de Amerikaanse onderneming, die daarbij twaalf patenten van Sharp zouden hebben geschonden. Bij Oppo zouden de klachten dan weer hebben te maken met diverse toepassingen van het mobiel internet.

Link

De krant ziet hierin een duidelijke link met Tesla. Ook de elektrische wagens van de Amerikaanse constructeur maken immers van die technologieën gebruik.

Sharp is actief in een brede reeks van elektronica-sectoren. De onderneming, die ongeveer 47.000 mensen in dienst heeft, is een fabrikant van televisietoestellen en beeldbuizen, maar brengt onder meer ook rekenmachines, kopieerapparaten, zonnepanelen, luchtreinigers en videorecorders op de markt. De producten van het Japanse bedrijf worden in meer dan honderdzestig landen verkocht.

Sharp is sinds vier jaar in handen van het technologiebedrijf Foxconn uit Taiwan. Foxconn is vooral als een belangrijk toeleverancier van Apple bekend geraakt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20