Autobouwer Porsche beloont medewerkers voor recordjaar

De Duitse autobouwer Porsche heeft het voorbije jaar recordresultaten laten optekenen. Daarvoor worden nu ook de medewerkers met een grotere bonus beloond. Dat is in kringen rond Porsche vernomen. Gewag wordt gemaakt van een extra beloning van 7.900 euro.

Dat is 50 euro meer dan vorig jaar en beduidend hoger dan de bonus die aan de collega’s van het zustermerk Volkswagen worden uitgekeerd.

Recordresultaten

De bijzondere vergoeding gaat wel gepaard met een oproep van het bestuur en de ondernemingsraad van Porsche om mensen te helpen die op de vlucht zijn vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Porsche liet vorig jaar de beste resultaten uit zijn geschiedenis optekenen. Dat had Oliver Blume, CEO van de Duitse sportwagenbouwer, al bij de presentatie van de cijfers over het voorbije jaar te kennen gegeven.

Porsche boekte vorig jaar een omzet van ruim 33 miljard euro. Dat was ruim 15 procent meer dan het jaar voordien. De nettowinst liep daarbij van 3,2 miljard euro naar 4 miljard euro op. Voor de allereerste keer in zijn geschiedenis haalde Porsche bovendien een jaarverkoop van meer dan 300.000 wagens.

Volkswagen

De waarnemers merken op dat Porsche traditioneel zijn medewerkers met genereuze bonussen beloont. Over het voorbije jaar ligt de beloning voor de medewerkers van Porsche ruim twee keer zo hoog dan bij hun collega’s van het zustermerk Volkswagen.

Begin maart had Volkswagen aangekondigd zijn werknemers over het voorbije jaar een bonus van 3.000 euro te zullen toekennen. Dat betekent een stijging met 300 euro tegenover het jaar voordien, dat echter onder de uitbraak van de coronacrisis gebukt ging.

De uitbraak van de coronapandemie liet zich ook financieel voelen bij de medewerkers van Volkswagen. Het jaar voordien was immers nog een beloning van 4.950 euro toegekend. Opgemerkt wordt dat de toekenning van de bonussen bij Volkswagen gebeurt op de bedrijfsresultaten van de divisies personenauto’s en lichte bedrijfswagens, maar er worden ook een aantal andere criteria gehanteerd.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.