Australische miljardair wil Titanic II bouwen

Na meer dan tien jaar van speculatie en uitstel lijkt het erop dat de langverwachte droom van miljardair Clive Palmer om de Titanic na te bouwen eindelijk werkelijkheid wordt. Palmer is een Australische mijnmagnaat en voorzitter van de rederij Blue Star Line. Nu kondigt hij opnieuw zijn project aan tijdens een persconferentie in het Sydney Opera House.

De Titanic II zal een replica op schaal worden van het schip dat in 1912 zonk. De plannen werden voor het eerst gelanceerd door Palmer in 2012, gevolgd door een herlancering in 2018. “Het schip zal de oorspronkelijke reis volgen en passagiers vervoeren van Southampton naar New York”, klinkt het.

Ex-politicus

Palmer (69) is een voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden van Australië. Hij blijft een van de rijkste en meest succesvolle burgers van Australië. De miljardair beweert nu meer dan ooit de financiële middelen te hebben om het project te realiseren en is van plan om later dit jaar een scheepswerf te selecteren voor het schip. De bouw kan dan begin volgend jaar beginnen.

De geschatte kosten van het project variëren tussen de 500 miljoen en 1 miljard dollar (omgerekend tussen de 457 en 914 miljoen euro). “Het is veel leuker om de Titanic na te maken dan om thuis mijn geld te tellen”, liet hij weten aan de Britse krant The Guardian.

Plaats voor 2.345 passagiers

Het schip heeft een lengte van 269 meter en een breedte van 32,2 meter en zal enkele kleine moderne aanpassingen krijgen om te voldoen aan de huidige regelgeving. Het zal plaats bieden aan 2.345 passagiers verdeeld over negen dekken, waarbij bijna de helft van de hutten gereserveerd is voor eersteklaspassagiers.

Passagiers zullen worden aangemoedigd om zich te kleden in de stijl van het begin van de 20ste eeuw. De derdeklaspassagiers zullen zelfs worden getrakteerd op een traditionele eetervaring met stoofpot en puree.

Meer