Australisch baseballteam doet geen gooi naar olympische kwalificatie wegens corona

Het Australische honkbalteam heeft zich door de huidige coronasituatie teruggetrokken uit de Olympische kwalificatiewedstrijden. Nu rondreizen, is te moeilijk, klinkt het.

Glenn Williams, de directeur van Baseball Australië, laat weten dat hij de ‘pijnlijke’ beslissing heeft genomen om zijn team, dat zesde staat in de wereldranglijst, terug te trekken uit het olympisch kwalificatietoernooi. 

Dat evenement zou oorspronkelijk eind juni in Taiwan plaatsvinden, maar werd eind vorige maand naar Mexico verplaatst nadat de Taiwanese regering de komst van buitenlanders had beperkt na een nieuwe corona-uitbraak in het land.

‘Onoverkomelijke uitdaging’

‘Het bijwonen van de laatste Olympische kwalificatiewedstrijd in een door Covid geteisterde wereld ging altijd al een grote uitdaging zijn’, zei Williams. ‘De planning voor Taiwan was uitgebreid en met de late verandering van locatie en data, werden die plannen achterhaald. We hebben meerdere opties en scenario’s uitgewerkt, maar de logistieke uitdagingen om de groep een veilige omgeving te bieden waren onoverkomelijk.’

Zelfs als Australië de kwalificatiewedstrijd zou winnen, zouden de quarantaineregels het volgens Williams onmogelijk maken om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Tokio, die op 23 juli beginnen.

‘De gezondheid en veiligheid van de atleten was altijd van het grootste belang’, klinkt het in een persbericht. ‘En er waren gewoon te veel onbeantwoorde vragen die aanzienlijke risico’s met zich meebrachten na het evenement en bij de terugreis naar Australië.’

‘De complexiteit van het verplaatsen van zo’n grote groep, doorheen twee landen, met een beperkt aantal beschikbare vluchten, bracht een reëel risico met zich mee dat leden van de groep in het buitenland zouden stranden en medische behandeling nodig zouden hebben’, verklaart Williams.

Ook Taiwan en China

‘Zelfs als Australië het evenement zou winnen, zou de timing het team niet toestaan de quarantaine in Australië te voltooien en te voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de Spelen van Tokio’, voegde Williams eraan toe. ‘Het was ook geen optie om op zo’n korte termijn een kamp in het buitenland te coördineren dat voldeed aan de eisen van het draaiboek van TOCOG (Tokyo Organising Committee of the Olympics, red.).’

Taiwan en China hebben zich al uit de kwalificatie teruggetrokken door de pandemie. Daardoor zijn er nog maar drie teams in de competitie. Dit terwijl baseball voor het eerst sinds Peking 2008 terugkeert naar de Spelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20