Australië overweegt strengere regelgeving voor de digitale betaaldiensten van Apple, Google en WeChat

De Australische regering overweegt nieuwe wetten die de regelgeving voor de digitale betaaldiensten van techreuzen als Apple en Alphabet’s Google zouden aanscherpen. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Josh Frydenberg, de Australische minister van Financiën, zei dat hij momenteel de aanbevelingen uit een in opdracht van de regering opgesteld rapport onder de loep neemt om na te gaan in welke mate het Australische betalingssysteem gelijke tred heeft gehouden met de technologische vooruitgang en de veranderingen in de vraag van de consument.

Op dit moment worden de digitale betaaldiensten, zoals Google Pay en Apple Pay, door de overheid niet beschouwd als betalingssystemen, waardoor ze buiten het regelgevingsstelsel vallen.

Groeiende invloed Big Tech

“Als we niets doen om het huidige regelgevingskader te hervormen, zal uiteindelijk alleen Silicon Valley de toekomst bepalen van ons betalingssysteem, een cruciaal onderdeel van onze economische infrastructuur”, schreef Frydenberg in een opiniestuk gepubliceerd in de krant Australian Financial Review.

De Bank voor Internationale Betalingen (BIB) riep eerder deze maand de financiële waakhonden wereldwijd op om dringend greep te krijgen op de groeiende invloed van “Big Tech” en de enorme hoeveelheden gegevens die worden gecontroleerd door groepen als Google, Facebook, Amazon en Alibaba.

Helder wettelijk kader creëren

In het Australische rapport wordt aanbevolen dat de regering de bevoegdheid krijgt om technologiebedrijven als betalingsproviders aan te wijzen, waardoor de regering een helder wettelijk kader kan creëren voor de digitale betaaldiensten. Tevens werd aanbevolen dat de regering en de sector samen een strategisch plan voor het bredere ecosysteem van betalingen zouden opstellen en dat er één geïntegreerd kader voor de vergunningverlening voor betalingssystemen zou worden ontwikkeld.

De Commonwealth Bank of Australia, die schat dat de transacties met digitale portemonnees in het jaar tot maart meer dan verdubbeld zijn tot 2,1 miljard Australische dollar, heeft er bij de toezichthouders op aangedrongen “mededingingskwesties” aan te pakken en na te denken over de veiligheidsimplicaties van het gebruik van digitale betaaldiensten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20