Dankzij nieuwe app kan je betalen door met je bankkaart tegen een smartphone te tikken

De tijd dat we uitsluitend met cash geld konden betalen ligt intussen heel ver achter ons. Ook de betaalkaarten moeten almaar meer terrein prijsgeven aan alternatieve betaaloplossingen. Daar komt met “tap on phone” nog een optie bij.

“Tap on phone” is het resultaat van een samenwerking van de neobank Viva Wallet en Bancontact Payconiq. Dankzij de applicatie wordt de smartphone van de handelaar in principe omgetoverd tot een betaalterminaal. Het principe is vrij eenvoudig: door met je bankkaart tegen de smartphone te tikken breng je een transactie tot een goed einde. Je hoeft dus geen QR-code te scannen met je gsm of je bankkaart in een betaalterminal te steken.

Hoe werkt het?

Via de applicatie kunnen handelaars contactloze betalingen met Bancontact, Mastercard, Visa, Apple Pay en Google Pay aanvaarden. De handelaar moet wel over een aantal zaken beschikken alvorens die gebruik kan maken van “tap on phone”.

Om te beginnen moet de handelaar een smartphone bezitten met ‘Near Field Communication’ (NFC), een tool die het mogelijk maakt om over een korte afstand draadloos informatie uit te wisselen. Ook moet hij de applicatie Viva Wallet POS downloaden. Dat is een gratis applicatie. De handelaar moet overigens geen maandelijkse kosten betalen. Eenmaal de applicatie is geïnstalleerd kan die een Business Account aanmaken. Om gebruik te kunnen maken van de app moet de handelaar wel een zakenrekening openen bij Viva Wallet.

Net zoals bij contactloze betalen moeten klanten geen pincode ingeven zolang het te betalen bedrag niet hoger is dan 50 euro. Wanneer die limiet wordt overschrijden, dient de klant zijn pincode in te geven op de smartphone van de handelaar. Klanten krijgen het betaalbewijs meteen toegestuurd via e-mail of sms. 

Momenteel is de app in 23 Europese landen beschikbaar waaronder ook onze buurlanden Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. (lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20