Australië koopt voor 3,5 miljard dollar tanks van de VS

Australië wil voor 3,5 miljard dollar meer dan 120 tanks en andere gepantserde voertuigen kopen van de VS. Dat bericht The Sydney Morning Herald.

Australië heeft een deal gemaakt tot de aankoop van 75 nieuwe M1A2 Abrams-tanks, 29 Assault Breachers (voertuig voor het opruimen van mijnen en explosieven), 17 Assault Bridge-voertuigen (mobiele bruggen) en zes extra gepantserde bergingsvoertuigen.

De geplande leverdatum voor de voertuigen is 2024, in 2025 zouden ze operationeel moeten zijn. De VS keurde de aankoop vorig jaar al goed. Maandag zou de Australische minister van Defensie Peter Dutton de nieuwe deal bevestigen.

Leger tevreden

“De M1A2 Abrams zal de nieuwste ontwikkelingen in de Australische soevereine defensiecapaciteiten omvatten, met inbegrip van commando-, controle-, communicatie-, computer- en inlichtingensystemen, en zal profiteren van de voorgenomen productie van tankmunitie in Australië”, zei Dutton in een verklaring.

“De introductie van de nieuwe M1A2-voertuigen zal profiteren van de bestaande ondersteunende infrastructuur, met aanzienlijke investeringen in de Australische industrie op het gebied van onderhoud, simulatie en opleiding.”

Luitenant-generaal Rick Burr, die aan het hoofd staat van het leger, liet zijn tevredenheid blijken over de M1A2 Abrams. De tank zou volgens hem de kern vormen van het gevechtssysteem van het Australisch leger.

“Er zijn geen andere huidige of opkomende technologieën – of combinatie van technologieën – die tot nu toe het vermogen kunnen leveren dat momenteel door een grote gevechtstank wordt geleverd”, zei Burr.

“Door hun veelzijdigheid kunnen tanks worden gebruikt in een breed scala van scenario’s, omgevingen en niveaus van conflict in de regio. Dit systeem is het enige onderdeel van de ADF (Australian Defence Force, red.) dat met succes kan opereren in landomgevingen met een gemiddelde tot hoge dreiging.”

China

De deal (her)bevestigt de militaire alliantie tussen de VS en Australië en de wil van Australië om de groeiende macht van China in de Indo-Pacifische regio tegen te gaan.

Amerikaans president Joe Biden kondigde in september samen met de leiders van Australië en het Verenigd Koninkrijk het militaire AUKUS-pact aan. Aanvankelijk was dat bedoeld om Australië te helpen kernonderzeeërs aan te schaffen. Het pact was omstreden, omdat het land er een deal met Frankrijk voor heeft laten vallen. Tot ergernis van de Fransen.

Ook Japan sloot recent een nieuwe militaire overeenkomst met Australië via het Reciprocal Access Agreement (RAA).

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.