Onderzeeërs zorgen voor woelige wateren: Franse woede over AUKUS-deal blijft oplaaien

De woordenoorlog tussen Frankrijk en Australië stopt maar niet. Nadat eerst de Franse president Emmanuel Macron zijn Australische collega Scott Morrison uitmaakte voor leugenaar, is het nu de beurt aan de Franse ambassadeur in Australië. Ook hij geeft af op Australië voor het liegen en de opzettelijke misleiding rond de AUKUS-deal.

Waarom is dit belangrijk?

De uitspraken van de Franse ambassadeur Jean-Pierre Thébault aan het adres van Morrison is de zoveelste episode in de al maanden durende soap tussen Frankrijk en Australië. Die begon toen Australië de deal over de levering van Franse onderzeeërs annuleerde en in de plaats daarvan in zee ging met de VS en het VK. Het zogeheten AUKUS-pact.

De AUKUS-pact is een geheim akkoord dat Australië sloot met de VS en het Verenigd Koninkrijk, achter de rug van Frankrijk. Eerste had het land een deal met de Fransen om nieuwe, diesel-elektrisch aangedreven duikboten te leveren voor het Australische leger. Toen de Britten en Amerikanen met een betere deal kwamen, namelijk onderzeeërs op kernenergie. Frankrijk zag zo een factuur van acht miljard euro door de neus geboord worden.

Privéberichtjes

De hele discussie die nu loopt, is of de Australische premier aan Macron had laten weten dat de deal niet doorging, alvorens het AUKUS-pact bekend te maken. Frankrijk zegt nee, Australië beweert het tegendeel. Los daarvan is Macron woest op de manier waarop Australië haar gelijk wou bewijzen: met het lekken van privéberichten.

Maandag werden de privé-sms’jes tussen Macron en Morrison gelijktijdig gelekt aan drie verschillende kranten. Die bewijzen dat Morrison zijn Franse collega probeerde bellen, zonder resultaat. Wel stuurde Macron een sms terug: “Moet ik goed of slecht nieuws verwachten over onze onderzeeër-ambities?”

De Australische premier lekte deze berichten nadat Macron hem op de G20-top in Rome zaterdag een leugenaar noemde. Die gaf aan de aanwezige journalisten aan te weten dat de Australische premier hem niet op voorhand inlichtte van het geannuleerde contract. De berichten bewijzen nu (zo goed als) het tegendeel.

Xi

Het hele conflict klinkt als muziek in de oren van de Chinese leider Xi Jinping. Zowel de Frankrijk-Australië-deal als het AUKUS-pact hadden als bedoeling de positie van Australië (lees: het westen) te versterken in de Zuidoost-Aziatische regio, en die van China te verzwakken. Met interne ruzies tussen de grootste westerse landen is niemand gebaat, behalve… China.

(NS)

Meer
Mijn Volglijst

Groeitempo dienstensector eurozone in de lift

03/12/2021 09:06

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de dienstensector van de eurozone is in november versneld, maar minder hard dan eerder gedacht. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector van de muntunie steeg van 54,6 in oktober naar 55,9  in november. De voorlopige indicatie wees in november op 56,6.

Afgelopen woensdag bleek de inkoopmanagersindex van de industrie te zijn gestegen van 58,3 in oktober naar 58,4 in november.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20