Biden: “Donald Trump blijft een gevaar voor de democratie”

Het is vandaag exact één jaar geleden dat Trump-aanhangers het Capitool in Washington D.C. hebben bestormd. De Amerikaanse president Joe Biden heeft ter herdenking van die gebeurtenis een speech gegeven in het Capitool. Hij was daarbij zeer scherp voor zijn voorganger Donald Trump. “Hij blijft een gevaar voor de democratie”, klonk het.

Waarom is dit belangrijk?

Een jaar geleden hebben Trump-aanhangers het Capitool bestormd omdat ze niet akkoord gingen met de verkiezingsuitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen (2020). Veel van hen zijn er tot op vandaag van overtuigd dat Biden de verkiezing heeft "gestolen." Vijf mensen kwamen bij die bestorming om het leven.

Veel mensen zullen zich ongetwijfeld nog de beelden van de bestorming van het Capitool herinneren. Honderden aanhangers van Trump vielen het gebouw binnen om te vermijden dat Biden zou aangesteld worden als president van de Verenigde Staten. De democratische aanhangers noemde de bestorming van het Capitool “een aanslag op de democratie.” Aan de Republikeinse kant valt dan weer te horen dat “de vrijheidsstrijders volledig in hun recht waren.”

De bestorming kwam er na een ophitsende speech van Trump. Die benadrukte daarin dat de Democraten de verkiezing gestolen hadden. Hij blijft dat overigens tot op vandaag volhouden.

“Een web van leugens”

In een speech ter herinnering van de gebeurtenissen op 6 januari was Biden zeer scherp voor zijn voorganger. “We moeten absoluut duidelijk zijn over wat waar is en wat een leugen is. Hier is de waarheid: een voormalig president van de Verenigde Staten heeft een web van leugens over de verkiezingen van 2020 gecreëerd en verspreid. Hij heeft dat gedaan omdat hij macht belangrijker vindt dan principes”, aldus Biden. “Hij kan niet accepteren dat hij verloren heeft.” Opvallend: Trump werd niet bij naam genoemd.

“De voormalige president en zijn aanhangers hebben besloten dat ze alleen kunnen winnen door jullie stem te onderdrukken en onze verkiezingen te ondermijnen”, vervolgde de president. Biden beschuldigde Trump ervan een “grote leugen” in stand te willen houden en zei dat er een “strijd om de ziel van Amerika” aan de gang is en een strijd in binnen- en buitenland tussen de krachten van democratie en autocratie.

Reactie Trump

Trump had na de speech meteen een reactie klaar: “Hij (Biden) heeft vandaag mijn naam gebruikt om Amerika verder te verdelen. Dit politieke theater is slechts een afleiding voor het feit dat Biden compleet heeft gefaald.” Trump verwijt zijn opvolger ook dat hij het land aan het “vernietigen” is, met een “waanzinnig beleid van open grenzen, corrupte verkiezingen, een rampzalig energiebeleid, ongrondwettelijke mandaten en verwoestende sluitingen van scholen”.

Trump had zelf ook een persconferentie gepland vandaag, maar heeft die uiteindelijk geannuleerd. Hij zal naar alle waarschijnlijkheid over de bestorming spreken tijdens een persconferentie op een bijeenkomst op 15 januari in Arizona.

De voormalige president van de VS blijft hoe dan ook populair bij de Republikeinse kiezers. Hij heeft overigens al laten doorschemeren dat hij zich in 2024 misschien opnieuw kandidaat zal stellen voor het presidentschap.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.